REUNIÓ DEL COMITÈ POLÍTIC FEDERAL D'IU

La pugna per les llistes encalla l'acord entre Podem i Izquierda Unida

El partit d'Alberto Garzón reclama un de cada sis llocs de sortida en les candidatures

"El pacte no està descarrilat", afirma el líder d'IU

 

  / AGUSTÍN CATALAN

2
Es llegeix en minuts
Margarita Batallas
Margarita Batallas

Periodista

ver +

Falta una setmana perquè es tanqui el termini per presentar les coalicions electorals i l'aliança entre Podem i Izquierda Unida segueix sense segellar-se, malgrat que IU havia convocat per a aquest dissabte el seu consell polític per beneir l'acord. No obstant, el líder dels verd-i-vermells, Alberto Garzón, ha assegurat que "la situació no està descarrilada", però que "es necessita més temps" per negociar. I encara que Garzón ha garantit que la configuració de les llistes per concórrer a les eleccions del 26-J "no és un obstacle", el seu secretari d'organització, Adolfo Barrena, que lidera les negociacions amb el seu homòleg de Podem, Pablo Echenique, ha reconegut que IU reclama un de cada sis llocs de sortida en la candidatura, cosa que el partit lila, de moment, no accepta.

Garzón s'ha mostrat optimista sobre la possibilitat d'arribar a aquest acord, el termini del qual venç divendres que ve, però també ha avançat que la seva formació "està preparada per a qualsevol escenari". No obstant, ha intentat treure ferro a l'escull de les candidatures assenyalant que l'element "programàtic"programàtic és el millor "lubricant" per a un pacte que, segons ell, serà "molt satisfactori" perquè la coalició "pot guanyar les eleccions".

LES REUNIONS

Barrena, que porta el pes de les negociacions amb Podem, ha confirmat que s'han produït reunions exploratòries amb la formació lila, però que ara s'ha iniciat una negociació "seriosa i rigorosa" que busca "una coalició de partits" en què no descarten que s'incorporin "més actors polítics". Aquesta coalició seria d'àmbit estatal excepte a les tres autonomies on Podem té confluències: Catalunya (En Comú Podem), Galícia (En Marea) i la Comunitat Valenciana (Compromís).

Per això, el secretari d'organització d'IU ha afegit que en el pacte es pretén que Izquierda Unida sigui visible tant en la campanya electoral com en el material de votació, i després en els grups parlamentaris del Congrés i del Senat, que funcionarien amb un model "federal".

CAMPANYES DIFERENTS

Notícies relacionades

Així mateix, els verd-i-vermells volen que en les converses s'organitzin també els recursos econòmics i humans per a la campanya, i que les decisions es prenguin de forma mancomunada. "No hi pot haver preses de decisió unilateral", ha assenyalat Barrena, que ha explicat que IU busca que les campanyes de les dues forces siguin diferents, però amb actes conjunts. Tot aquest treball té per objecte, ha conclòs, "donar una resposta a les classes populars" des de l'esquerra.

Podem i les seves confluències van superar els cinc milions de vots i van obtenir 69 escons en les últimes eleccions del 20-D, mentre que IU, víctima de la llei electoral, es va haver de conformar amb només dos diputats tot i arribar al milió de sufragis.