Podem desestima repetir primàries i ratificaria les llistes del 20-D si hi ha eleccions

En el cas d'un acord amb IU, la direcció morada pactaria un encaix en l'ordre establert amb alguns desplaçaments

Errejón assegura que respectaran les confluències si decideixen presentar-se com a partits per aconseguir grup propi

Podem desestima repetir primàries i ratificaria les llistes del 20-D si hi ha eleccions

JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

La decisió no està presa formlment, però tot sembla indicar que Podem no convocarà un nou procés de primàries per elegir l'ordre dels seus diputats si hi ha repetició d'eleccions. Pablo Iglesias i Íñigo Errejón han dit aquest dimarts que prefereixen ratificar les llistes amb què van concórrer el 20-D en lloc de tornar a consultar les seves bases, una opinió que no ha sigut aprovada encara per la direcció del partit però que, sent sostinguda per la cúpula, té possibilitats de confirmar-se. 

No obstant, la ratificació de llistes comportaria un profund debat intern en el cas que Podem arribés finalment a un acord amb IU-Unitat Popular per presentar-se com a coalició electoral el 26-J. En aquest cas, davant l'absència de primàries, la direcció del partit morat hauria d'acordar també l'encaix de càrrecs de la formació d'esquerres en les seves pròpies llistes, cosa que produiria alguns desplaçaments inevitables. IU va aconseguir al desembre dos diputats a Madrid, que si s'incorporessin amb els d'Iglesias, obligaria a corregir l'ordre de la llista cremallera (home i dona alternativament).

 La decisió afectaria també territoris clau com Andalusia, on IU compta amb una important base de vot. El 20-D la llista per la circumscripció de Sevilla va ser encapçalada per Sergio Pascual, l'exsecretari d'organització, persona de confiança d'Errejón i destituït per Iglesias. La inclusió de noms procedents de la coalició d'esquerres podria variar els equilibris amb què es va pactar l'ordre en les eleccions del desembre. 

"La meva opinió individual és que les llistes són bones i seria raonable concórrer amb aquestes", ha opinat Errejón, que ha tornat a circumscriure un eventual acord amb IU a "determinats territoris". La seva posició és contrària a la d'Alberto Garzón, que només vol un pacte que sigui una confluència estatal amb Podem, no fragmentada per autonomies. Les diferències en el full de ruta entre els dos dirigents són evidents. El número dos de la formació morada ha admès que es poden fer "llistes més fortes i seductores" però ha subratllat de nou la seva intenció que aquestes incorporacions no imposin a Podem una etiqueta en què altres electors no se sentin representats. "El 20-D ens quedem a mig camí i s'ha de fer el trajecte que falta amb els que falten", ha advertit, en menció als votants transversals als quals aspira amalgamar.

RESPECTE A LES CONFLUÈNCIES

Notícies relacionades

Una altra de les qüestions en l'aire si hi ha repetició electoral és la fórmula jurídica amb què concorreran els socis de Podem als territoris. En Comú Podem, En Marea i Compromís estan estudiant la possibilitat de presentar-se com a partits, en lloc de com a coalicions, per mirar així d'aconseguir que el Congrés els permeti configurar-se com a grup propi. 

Errejón ha confirmat aquest dimarts que la direcció morada manté ferm el seu compromís amb les aliances i ha explicat que la decisió respecte a la fórmula per participar el 26-J han de prendre-les els territoris sense interferències de la direcció estatal de Podem. El secretari polític ha evitat fer una valoració d'aquesta possibilitat però ha ratificat que respectarà el que s'imposi en els debats interns dels seus satèl·lits.