LA COMPLEXA INVESTIDURA

Sánchez rep l'aval dels sindicats al seu frustrat pacte a tres

El líder socialista reclama a Iglesias que pensi en l'"emergència social" i no en la "coalició electoral" amb IU

Reprèn els actes amb militants per posar a punt el partit davant la probabilitat de noves eleccions

Declaracions del líder socialista Pedro Sánchez: Quan es vol el canvi, sobren les excuses. / ATLAS

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Els dos grans sindicats van donar ahir a Pedro Sánchez l’aval al seu frustrat intent de segellar un acord simultani amb Podem i C’s, després d’una reunió en què el líder socialista va tornar a retratar Pablo Iglesias com un dirigent preocupat fonamentalment pels seus interessos personals, que viu d’esquena als problemes ciutadans i que amb la seva negativa a donar suport al pacte forjat amb Albert Rivera s’ha convertit en el salvador de Mariano Rajoy i el seu «Govern de la vergonya».

Un dia després que el líder de Podem s’obrís a estudiar una aliança amb IU de cara als probables comicis del 26 de juny vinent, Sánchez, que en principi repetiria com a candidat en aquesta convocatòria electoral, va reclamar al secretari general del partit morat que «deixi de pensar en coalicions electorals i  que pensi a afrontar les emergències socials».

Abans d’aquestes valoracions, que formen part de l’estratègia del PSOE de culpar Iglesias de la cada vegada més pròxima cita amb les urnes, Sánchez va mantenir una reunió de gairebé una hora amb els secretaris generals de CCOO i la UGT, Ignacio Fernández Toxo i Josep Maria Álvarez. La posició dels líders sindicals davant la incerta legislatura és similar a la de Sánchez. Tots dos van demanar al PSOE, Ciutadans i Podem que «no tirin la tovallola», advocant per un acord entre tots tres com el que defensen els socialistes, en què Sánchez i Rivera haurien d’ampliar el document preexistent i Iglesias obrir-se a una entesa sense vetar la força taronja.

LA MOCIÓ DE CONFIANÇA

Toxo també va llançar una idea que, en la seva opinió, podria servir per arribar a una aliança que s’anticipa molt difícil, quatre dies abans que es coneguin els resultats de la consulta interna de Podem, en què la seva direcció demanarà a la militància del partit morat que voti en contra del pacte Sánchez-Rivera. El secretari general de CCOO va advocar perquè la hipotètica legislatura tingués un punt intermedi, als dos anys, en què el líder socialista, com a president del Govern, se sotmetés a una moció de confiança. La iniciativa va ser ben acollida per Sánchez.

Notícies relacionades

Fonts pròximes al secretari general del PSOE van aplaudir després que les centrals s’impliquessin amb propostes per a aquesta incerta legislatura, a la qual també es va referir Íñigo Errejón. El número dos de Podem no va donar per fet la repetició de les eleccions, però sempre que els socialistes facin un pas al qual no estan disposats: enterrar el seu pacte amb Ciutadans.

GIRA ANDALUSA

«Els espanyols es mereixen un Govern millor», va argumentar Sánchez, que va recordar els múltiples escàndols de corrupció del PP: del ministre José Manuel Soria i la seva companyia 'offshore' a la multa a José María Aznar per incomplir amb Hisenda, passant per la detenció de l’alcalde de Granada, José Torres, per corrupció urbanística. El líder socialista visitarà avui aquesta ciutat andalusa, així com Còrdova, dintre una gira en què reprendrà els actes amb militants davant la probabilitat d’unes noves eleccions. Dissabte estarà a Màlaga. La setmana que ve, a Euskadi.