ELS 'PAPER DE PANAMÀ'

José Manuel Soria tenia una altra empresa al paradís fiscal de Jersey

Una companyia de la família del ministre va tenir com a accionista majoritari una societat registrada a l'illa britànica

Jose Manuel Soria, ministre d’Indústria, durant el ple de sessió de control al Govern al Senat, ahir.

Jose Manuel Soria, ministre d’Indústria, durant el ple de sessió de control al Govern al Senat, ahir. / JOSÉ LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts

L'empresa Oceanic Lines, creada el 1997 i en què va figurar com a administrador l'actual ministre d'Indústria en funcions, José Manuel Soria, va tenir com a accionista majoritari una societat registrada al paradís fiscal de Jersey, una de les illes britàniques del Canal, segons publiquen aquest dijous 'Eldiario.es' i 'El Mundo'.

Oceanic Lines, una societat que Soria va reconèixer haver presidit, estava participada en un 80% per Mechanical Trading LTD, una societat amb seu a Saint Helier, a l'illa de Jersey. El 20% restant estava en mans de Consignataria Oceanic, l'empresa familiar dels Soria amb seu a Las Palmas.

Oceanic Lines va ser successora de UK Lines, una empresa britànica que, segons el ministre, tenia relació comercial amb Consignataria Oceanic. Soria va assegurar dimarts que havia sabut per la premsa que figurava com a secretari d'aquesta societat, que havia sigut constituïda al 50% pel seu pare, Manuel Soria Segovia, i un soci, Manuel Kadi Perera.

FIRMA EN DOS DOCUMENTS

No obstant, la firma del ministre figura en almenys dos documents de UK Lines: el seu nomenament com a secretari el 1990, poc després de la mort del seu pare --com va publicar 'El Confidencial'-- i una acta anual, el desembre del mateix any, segons publica 'El Mundo'.

Oceanic Lines, l'empresa que va substituir UK Lines i que va tenir com a accionista una societat a Jersey, va tenir com a director Luis Alberto Soria fins que l'octubre del 1997 va ser rellevat pel seu germà José Manuel, que ja era alcalde de Las Palmas. Els documents mostren també que Kadi Perera va deixar de tenir càrrecs a l'empresa.

SOCIETAT OPACA

Notícies relacionades

'Eldiario.es' assenyala que Oceanic Lines va estar operativa fins al 2006 i la societat opaca del seu accionariat, Mechanical Trading, va deixar d'operar el 2004.

La vinculació del ministre amb aquestes societats s'ha conegut arran dels 'papers de Panamà', que van revelar que Soria va figurar, durant dos mesos de 1992, com a administrador d'una societat a les Bahames, però va ser substituït pel seu germà Luis Alberto, al·legant un "error". La societat es diu UK Lines, igual que la britànica en què Soria va ser secretari.