EL DEBAT SOBIRANISTA

L'ANC descarta convocar un acte multitudinari per la Diada

L'Assemblea evitarà els rècords i se centrarà en la internacionalització i el procés constituent

L'organització advoca, això sí, per una jornada amb alta repercussió mediàtica

1
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) informarà aquest cap de setmana de la seva proposta de mobilització de cara a la Diada d'aquest any. En aquesta ocasió, un concepte estava clar d'entrada en el si de l'organització independentista: no es buscarà un rècord quantitatiu.

Els militants de la causa sobiranista estan una mica saturats de jornades històriquesjornades històriques cada Onze de Setembre i el moment polític tampoc és el millor dels possibles en el terreny 'indepe'. Així, el debat intern s'ha mogut al voltant de dos conceptes que finalment es donaran la mà, previsiblement a Barcelona: la internacionalització del procés secessionista i la idea d'iniciar el procés constituent cap a la Constitució de l'Estat català.

NO HI HAURÀ VIATGE A BRUSSEL·LES

La direcció de l'ANC concretarà aquest divendres la decisió final. Fonts de l'organització donen per fet el que no passarà. Ni s'optarà per viatjar a Brussel·les -una opció inicialment sospesada per portar 50.000 independentistes a la capital comunitària- per motius de seguretat després dels atemptats, ni tampoc es descentralitzarà del tot la convocatòria de la Diada, una hipòtesi que també alguns membres de l'entitat havien plantejat com a alternativa a les manifestacions massives que s'han convocat a Barcelona el 2012, el 2014 (amb la "V" gegant) i l'any passat, amb la concentració al llarg de l'avinguda de la MeridianaconcentracióMeridiana.

Notícies relacionades

Així, la capital catalana sí que seguirà sent simbòlica en un gran acte no excloent dels que es puguin celebrar en altres ciutats. Un gran acte amb la marca ANC: espectacularitat i impacte mediàtic. L'organització està convençuda que malgrat les sacsejades per les quals ha passat en els últims mesos el sobiranisme, quan els associats a l'ANC rebin la convocatòria aquest diumenge, la mobilització es tornarà a produir. Posen com a exemple que a l'assemblea d'aquest diumenge a Manresa s'hi han inscrit ja 2.800 associats.

ELS MOTIUS

L'ANC vol subratllar la necessitat de donar projecció internacional al procés, perquè en el pla de ruta sobiranista es manté la Declaració Unilateral d'Independència (DUI) i, a partir d'aquest moment, el paper de la UE i de la comunitat internacional seria clau. L'altra gran idea de la mobilització, el procés constituent, és tan o més important: el sobiranisme coincideix que la manera d'arribar i superar el 50% de suports és fent atractiu l'independentisme mitjançant una oferta de construcció col·lectiva d'un "nou país" amb un marcat accent social.