Junqueras reivindica ERC com l'únic partit que "mai" ha fallat a l'independentisme

Homs insisteix en l'aposta per una llista única si es repeteixen les eleccions generals

 

  / ADRIANA DOMINGUEZ

2
Es llegeix en minuts

Dies després que la CUP forcés les costures del sobiranisme i obligués CDC i ERC a retratar-se sobre la seva disposició de portar el procés independentista fins a les seves últimes conseqüències -això és, a explicitar si estarien disposats a executar accions de desobediència instant, per exemple, els Mossos d’Esquadra a no executar els requeriments de l’Audiència Nacional, cosa que van rebutjar en la votació de dijous al Parlament-, els republicans van treure ahir pit i es van reivindicar com l’únic partit que «no ha fallat mai» a l’independentisme. 

«Si avui hi ha una majoria assedegada de llibertat i que vol un país lliure és perquè hi ha una gent que mai ha fallat en la defensa dels ideals de la llibertat i la justícia», va assegurar en referència al seu partit el president d’ERC, Oriol Junqueras, durant la celebració de la Festa de la República al parc de la Ciutadella de Barcelona. No obstant, va evitar contraposar explícitament la defensa de l’independentisme per part del seu partit amb la que realitzen els seus socis al Govern. 

Així mateix, Junqueras va augurar que la independència s’aconseguirà perquè es basa en un projecte de «majoria» que està al servei dels catalans i que representa la seva pluralitat i complexitat, incloent diferents sensibilitats i independents. «Els partits sobiranistes saben sumar, unir-se i tractar els companys i camarades», va abundar el vicepresident del Govern. 

ELECCIONES A LA VISTA

Sobre la suma també en va parlar ahir el líder de Democràcia i Llibertat al Congrés, el convergent Francesc Homs, encara que per referir-se a la possibilitat que es repeteixin les eleccions generals, una possibilitat cada vegada més plausible després de la fallida reunió a tres de PSOE, Podem i Ciutadans. En declaracions als periodistes, Homs va insinuar que l’opció de la llista única seria la idònia per concórrer a aquests comicis. Cal recordar que en les generals del 20-D, CDC i ERC es van presentar per separat, malgrat la voluntat dels convergents de concórrer en una candidatura comuna.

Notícies relacionades

Fa un parell de setmanes el mateix Homs va ser més explícit en la seva defensa de la llista única i, fins i tot, va arribar a proposar l’elecció del cap de llista en una mena de primàries, això sí, sense concretar més. També la ponència política de l’ANC, que es debatrà i votarà en l’assemblea general del pròxim diumenge, advoca per una «candidatura de la màxima unitat independentista que aconsegueixi un pes rellevant, encara que minoritari, al Congrés i que permeti qüestionar sistemàticament les agressions de l’Estat al procés ». L’ajuda de l’entitat, en concret la del seu president, Jordi Sànchez, va ser més que decisiva per al naixement de Junts pel Sí de cara als comicis del 27-S.