Herrera i Camats reivindiquen l'aposta per la confluència i el referèndum

Els coordinadors nacionals sortints lamenten que ERC i la CUP hagin preferit "apuntalar" CDC que construir l'hegemonia de l'esquerra

 

  / RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
ACN / BARCELONA

Joan Herrera i Dolors Camats s'han acomiadat aquest dissabte de la coordinació nacional d'ICV en l'inici de l'XI Assemblea Nacional a les Cotxeres de Sants. Encara que formalment fa unes setmanes que van ser substituïts per David Cid i Marta Ribas, la presentació de l'informe de gestió ha servit com a discurs de comiat per a tots dos, que han reivindicat les apostes per la confluència d'esquerres i pel referèndum que es van definir fa tres anys.

"A Viladecans podíem haver sigut conservadors perquè veníem de bons resultats electorals, però no ho vam ser. Vam apostar pel referèndum i per la confluència. I ha sigut un encert", ha exclamat Herrera, que ha reconegut errors "tàctics", però no "estratègics". Camats, per la seva part, ha considerat completament vigents aquells objectius, que se sumen a la lluita contra l'austeritat, i ha lamentat que ERC i CUP hagin preferit "apuntalar" CDC en lloc de construir l'hegemonia de l'esquerra.

"L'informe diu que ha valgut la pena. Ha sigut dur i difícil, però ha valgut la pena", ha subratllat Herrera, remarcant que ICV ha sigut un partit que "s'ha avançat als temps".

REIVINDICACIÓ ESTRATÈGICA

La reivindicació estratègica del referèndum la van assumir formalment fa tres anys, a l'Assemblea Nacional de Viladecans, i van reiterar el compromís en la convenció nacional de l'any passat a Sabadell. Una aposta que els ecosocialistes han mantingut durant tot aquest temps, malgrat competir en unes eleccions amb un marcat caràcter plebiscitari. "L'aposta estratègica segueix plenament vigent. Després del fracàs del 27-S i de la via unilateral el que està vigent és el referèndum ", ha insistit un Herrera emocionat, que ha reivindicat els projectes" col·lectius "per sobre dels individus".

Camats ha insistit que els objectius de l'assemblea de Viladecans encara són vàlids, tot i el context polític i econòmic "deconstituent" dels últims anys. La llei mordassa, la reforma de l'article 135 de la Constitució i les retallades en sanitat i educació han servit d'exemple a la ja excoordinadora nacional per argumentar la necessitat d'un verdader "procés constituent".

"Ara parlem de la necessitat de refer, reconstruir i, per això, parlem del procés constituent", ha recalcat. Els objectius d'ICV no han sigut, no obstant, compartits per bona part de l'esquerra catalana. Camats ha lamentat que el PSC fos el primer a abandonar-los i que, a continuació, ho hagin fet ERC i la CUP, emmarcats en una estratègia unilateral cap a la independència que és un "carreró sense sortida". 

El referèndum sobre el futur de Catalunya, la lluita contra l'austeritat, la defensa de l'estat del benestar, la transparència i, en general, les polítiques d'esquerra han sigut els compromisos que Herrera i Camats han assenyalat com a bàsics en la dinàmica dels últims anys (i dècades) del partit. Però és la construcció d'un nou subjecte polític que agrupi les esquerres catalanes el principal repte de futur que sortirà de l'XI Assemblea Nacional.

CANVIS EN LA FORMA DE DIRIGIR

Notícies relacionades

Tant Camats com Herrera van iniciar fa tres anys un canvi en la forma de dirigir el partit, amb una coordinació que es mantindrà ampliada en el futur de l'organització. Els 650 delegats presents a les Cotxeres de Sants els han agraït amb nombrosos aplaudiments -i en boca dels portaveus de les delegacions territorials- la tasca que han fet al capdavant de l'organització. L'alcaldessa de Castelldefels, Candela López, i la tinenta d'alcalde de Barcelona Janet Sanz han sigut escollides copresidents de l'XI Assemblea Nacional d'ICV. 

Entre les primeres decisions del plenari hi ha la d'incrementar el nombre de consellers nacionals que, fins ara, estava limitat pels estatuts a un nombre d'entre 150 i 200. El nou límit passa a ser de 215, encara que aquest dissabte se n'escolliran 202 per votació en urna. Durant aquest dissabte també es votarà la proposta de nova direcció que han presentat els coordinadors nacionals, Marta Ribas i David Cid, s'escolliran els membres de la Comissió de Garanties i de la Comissió de Control de Comptes i es debatran les esmenes pendents del document d'estratègia del partit.