EL POLS INDEPENDENTISTA

La CUP no cedeix davant Junts pel Sí i redobla la seva empenta per accelerar el procés sobiranista

Els anticapitalistes s'aferren a la seva moció rupturista i preparen més actes per plantar cara al Constitucional

Convergència recorda als 'cupaires' que té càrrecs imputats pel 9-N i ells no

rjulve33343539 barcelona 2016  03 29   politica   reunio de la me160330171732

rjulve33343539 barcelona 2016 03 29 politica reunio de la me160330171732

3
Es llegeix en minuts
Rafa Julve
Rafa Julve

Periodista

ver +
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

“Si es va tensant la corda, no arribarem ni a la cantonada”. L'exlíder d'ERC Joan Puigcercós, allunyat ara de la primera línia política, llançava aquest dimecres a RAC-1 aquesta advertència en ple pols entre Junts pel Sí i la CUP. La moció dels anticapitalistes per accelerar la ruptura s'emporta en aquests moments el protagonisme, però tot el guió flueix al voltant del ritme que ha de seguir el procés. L'estabilitat parlamentària que va reclamar Artur Mas per renunciar a la presidència fa aigües i, a falta d'una setmana perquè el text de la polèmica es porti (o no) al ple, ningú cedeix. És més, la CUP augmenta els 'newtons' de la seva empenta mentre segueix el foc ‘amic’.

Anna Gabriel i Eulàlia Reguant, portaveu i diputada dels anticapitalistes a la Cambra, han negat que el seu partit sigui “immobilista” i han acceptat que “hi ha marge” per parlar, "ampliar i complementar" el document, però han reiterat que no estan disposades a canviar ni una coma d'una moció que fa una crida a desobeir el Tribunal Constitucional (TC) si aquestes modificacions només responen a la necessitat d'“adaptar-se a la legalitat espanyola”. Per a la CUP, aquest marc és aigua passada i aquesta legislatura, la de la preindependència, que diria el president Carles Puigdemont, requereix accions no vistes fins ara, com van rubricar en la resolució del 9-N. “O TC i Estat espanyol o voluntat popular del 27-S”, ha sentenciat Gabriel a TV-3.

Anna Gabriel

PORTAVEU DE LA CUP

"Per anar cap a la independència s'ha de desobeir. El revers de la desobediència és l'obediència. Quan desobeeixes el TC, és perquè estàs obeint el teu poble"

TOC A LA MESA

Mentre l'estratègia de Junts pel Sí passa per anar dissenyant el patró sense descosir unes costures fins tenir embastades les altres, els cupaires advoquen per "començar a trencar ous per poder fer la truita", expressió que més d'un anticapitalista ha fet triomfar a les xarxes socials. El cas és que la CUP entén que la resolució del 9-N anava d'això i que la seva moció no fa més que ratificar la "desobediència", i per aquest motiu manté el rumb i llança encara més fusta a la caldera.

Si JxSí ha pressionat a través de la Mesa del Parlament acceptant a tràmit "amb condicions" el text dels anticapitalistes, instant-los a retocar-lo a risc que caigui de l'ordre del dia si no hi accedeixen, Gabriel ha contraatacat amb una pulla a aquest òrgan a l'acusar-lo d'actuar com "la corretja de transmissió del Constitucional" per posar pegues al seu document. Però la força de l'esquerra alternativa no només vol exhibir el seu desafiament al TC a la CAmbra catalana. També el vol portar al carrer.

EL FOSSAR DE LES MORERES

Notícies relacionades

Aquest divendres, les entitats sobiranistes (ÒmniumANCAMI i ACM) llegiran un manifest "en defensa de la llibertat d'expressió" i "contra la judicialització del procés sobiranista" en el qual se solidaritzaran amb els alcaldes i regidors de 280 ajuntaments que van aprovar mocions en suport a la resolució del 9-N i que estan sent investigats per l'Audiència Nacional. Dos dies després, diumenge, la CUP celebrarà al Fossar de les Moreres una roda de premsa en què presentarà "una proposta de mobilització nacional per respondre a la campanya repressiva judicial espanyola" i recolzar la trentena de càrrecs electes del partit que van secundar el text aprovat pel Parlament.

Francesc Sanchez

DIRIGENT DE CDC

"Tenim quatre persones processades per posar les urnes [el 9-N]. Altres parlen molt"

Ni unes accions ni les altres responen a l'"estètica de la gesticulació", ha asseverat Gabriel replicant als retrets de Mas i d'altres càrrecs de CDC, que han tornat ha utilitzar la mateixa expressió per reprendre els anticapitalistes. A JxSí volen pensar que la CUP mira de marcar perfil abans de negociar els pressupostos per poder vendre millor un hipotètic acord a les seves bases i confien que al final es consensuarà la moció, però això no treu que mantinguin la pressió. "Altres parlen molt però de conseqüències jurídiques, de moment, no n'han tingut cap", ha afirmat el responsable de règim intern de CDC, Francesc Sanchez, després de recordar que l'anterior Govern té quatre persones imputades per la consulta alternativa del 9-N (Mas, Joana Ortega, Irene Rigau i Francesc Homs). A veure qui marca més múscul sobiranista. I mentrestant, el PSC ha registrat una petició a la Mesa perquè reconsideri l'admissió a tràmit de la moció de la CUP, acció que també tenen previst fer Ciutadans i el PPC.