Podem s'endinsa en terreny nacionalista al celebrar l'Aberri Eguna

Reivindicarà aquest diumenge el dret a decidir, en una jornada capitalitzada fins ara per PNB i EH Bildu

1
Es llegeix en minuts
Aitor Ubarretxena
Aitor Ubarretxena

Periodista

ver +

Podem ha decidit celebrar aquest diumenge l'Aberri Eguna, la celebració de la pàtria basca, una jornada que fins ara ha estat lligada exclusivament al món nacionalista. No obstant, la formació morada ha optat per un acte simbòlic davant el "Colom de la Pau" de Sant Sebastià, en què vincularà els drets socials i el dret a decidir. El lema escollit per a la seva jornada reivindicativa és “La nostra pàtria és la gent”.

Amb unes extraordinàries expectatives electorals davant els comicis bascos de la tardor, Podem ha optat per sumar-se per primera vegada a les celebracions de l'Aberri Eguna. A través d'una nota, ha avançat que defensarà la seva concepció del dret a decidir i una proposta per posar les institucions basques al servei de les majories socials.

Amb aquesta decisió, el partit de Pablo Iglesias pretén oferir una perspectiva contraposada a la “idea de pàtria monopolitzada” pel nacionalisme. En el seu comunicat, ha reivindicat la seva “essència pluralista  amb l'objectiu de “valorar idees de convivència democràticaigualtatinclusivitat superació del frontisme”.

Notícies relacionades

De fet, Podem vol superar el relat nacionalista, que en la seva opinió ha provocat que l'Aberri Eguna hagi sigut sovint un factor de confrontació. I aposta per convertir la jornada en un dia compartit per totes les sensibilitats i identificacions polítiques.

ABERRI EGUNA NACIONALISTA

Fins ara, únicament dues formacions nacionalistes, PNB i la coalició EH Bildu, celebraven l'Aberri Eguna. Els penabistes es reuniran diumenge a la plaça Nueva de Bilbao, sota el lema “Bultzada Berri Bat” (Un nou impuls), en un acte en què intervindran el president del partit, Andoni Ortuzar, i el 'lehendakari', Iñigo Urkullu. Per la seva part, Sortu i els seus socis se sumen a la convocatòria de la xarxa Independentistak, que desenvoluparà una jornada reivindicativa a Pamplona.

Temes:

País Basc Podem