Puigdemont mostra a la UE la seva disponibilitat per acollir 4.500 refugiats

El president envia una carta al comissari d'Immigració i posa a la seva disposició el conseller d'Exteriors

Santamaría mostra el seu enuig per l'acció "unilateral" i "sense consensuar-la amb ningú" del Govern català

  / JULIO CARBÓ

 
Carta de Puigdemont al comissari d’Immigració de la UE.

/

2
Es llegeix en minuts

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha enviat una carta al comissari d'Immigració, Interior i Ciutadania , Dimitris Avramopoulos, en què li mostra la disposició de Catalunya a rebre refugiats.  En la missiva, el president informa que la Generalitat  i altres institucions s'estan preparant per acollir 4.500 refugiats. D'aquests, actualment ja existeix capacitat per acollir 1.800 persones, de les quals 600 podrien ser ateses directament pel Govern català. El pas fet pel Govern català ha enfadat profundament l'Executiu central que per veu de la seva vicepresidenta en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, ha criticat amb duresa la proposta "unilateral" i "sense consensuar-la amb ningú" de Puigdemont.

"Donar una solució a aquests milions de persones que fugen de la guerra no és només un deure legal internacional, sinó també una obligació moral per a tots nosaltres",  escriu el president català. "El projecte de la Unió Europea té l'objectiu de millorar les vides dels nostres ciutadans i està basat en els valors de la solidaritat, la diversitat i la democràcia", argumenta Puigdemont.

En la seva carta, el president explica que el conseller d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència, Raül Romeva, s'encarrega d'aquestes qüestions, i per això el posa a la seva disposició per "avançar en aquesta iniciativa".

"TERRA D'ACOLLIDA"

Així mateix, Puigdemont recorda que aquesta ha sigut una "terra d'acollida" durant segles i també el bressol de persones que s'han hagut de refugiar, com Pau Casals. El president cita el músic per explicar que Catalunya és un poble "contra la guerra i la inhumanitat de les guerres". "A més, generacions de persones a Catalunya tenen experiències de refugiats en les seves famílies; la nostra història està plena d'exemples d'això, i simplement no podem quedar-nos mirant aquesta tragèdia sense actuar", afegeix.

Aquesta iniciativa del president s'uneix a la de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que aquesta setmana va segellar un acord amb Lesbos i Lampedusa per col·laborar en matèria logística social i mediambiental davant el drama dels refugiats que arriben a les costes de Grècia.

ENUIG DEL GOVERN CENTRAL

Notícies relacionades

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la vicepresidenta ha mostrat el seu enuig per l'acció del Govern. Segons el seu parer, l'acord consensuat per tots els grups del Congrés --"inclosos Democràcia i Llibertat i ERC", ha remarcat-- dimecres passat va costar molt esforç i l'únic que fa la missiva de Puigdemont és "afegir dificultats" a la cimera que està tenint lloc a Brussel·les per trobar una sortida al drama dels refugiats.

Santamaría ha ironitzat que Puigdemont creu que ha aconseguit trobar la "solució" a tan ardu problema i ha censurat que hagi actuat "unilateralment" i "sense consensuar-ho amb ningú".