BARÒMETRE DEL GESOP

El 60% dels espanyols culpen Rajoy de la corrupció del PP

El 67% dels enquestats creuen que els escàndols dels populars van més enllà de comportaments individuals de membres del partit

rjulve8158497 valencia 10 5 08  rajoy en gandia  la alcaldesa de160311172049

rjulve8158497 valencia 10 5 08 rajoy en gandia la alcaldesa de160311172049 / MIGUEL LORENZO

2
Es llegeix en minuts
Rafa Julve
Rafa Julve

Periodista

ver +

La cúpula del PP no deixa de repetir que els casos de corrupció que afecten el partit responen a comportaments individuals i que Mariano Rajoy no té res a veure amb ells. Segons l'enquesta del GESOP, no obstant, aquest mantra només l'han interioritzat els votants populars, i no tots. El 59,8% dels ciutadans consideren que el president del Govern en funcions és responsable dels escàndols que esquitxen la seva organització, pel 37% que l'exculpen. En el cas de l'electorat conservador, el resultat és a la inversa: el 73% eximeixen el seu líder, pel 23% que sospiten d'ell.

Els votants d'ERC són els més contundents amb Rajoy. El 96% el relacionen amb els casos de corrupció del PP, seguits dels de Podem (88%), Izquierda Unida (82,4%), Democràcia i Llibertat (70,8%) i el PSOE (69,1%). "¿Algú creu que el senyor Rajoy serà el flagell contra la corrupció? No pot fer-ho perquè no ha netejat ni casa seva", li va dir Albert Rivera en el debat d'investidura. No obstant, els votants de Ciutadans són els més mesurats després dels del PP: el 54,1% assenyalen el cap de l'Executiu en funcions com a responsable dels escàndols a les seves files i el 43,9% el salven. El partit taronja és el més beneficiat segons els sondejos davant la perspectiva d'una repetició d'eleccions.

Vistes les opinions que ofereix l'electorat sobiranista i el d'En Comú Podemforça que va guanyar el 20-D en aquesta comunitat, és natural que Catalunya sigui l'autonomia on més malparat surt el líder del PP. Només la supera Euskadi: a la primera, el 75,2% de ciutadans veuen taques en l'actitud de Rajoy; a la segona, el 76%. Les Canàries i Andalusia són les comunitats més benèvoles, mentre que Madrid i la Comunitat Valenciana, epicentres de les grans turbulències populars, se situen a la part mitjana alta de la taula. El 63,7% dels valencians creuen que el mandatari conservador és responsable de la corrupció al seu partit, pel 55,3% de madrilenys.

LES CAUSES

Mantenint el focus en aquestes dues autonomies tan sacsejades pels casos de corrupció, el sentiment majoritari a totes dues és que els escàndols en les files conservadores responen a trames organitzades del mateix partit. El 38,2% de valencians i el 33,3% de madrilenys són d'aquesta opinió; per cert, la mateixa que van reflectir el jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco al referir-se a l'operació Púnica i el magistrat Vicente Ríos per descriure el 'cas Emarsa'. En una està implicat l'exconseller d'Esperanza Aguirre, Francisco Granados. En l'altra, diferents polítics populars en la seva etapa al capdavant de la Generalitat valenciana.

Notícies relacionades

En el global d'Espanya, el 30,4% parlen de trames organitzades al PP com a causa dels assumptes tèrbols dels últims anys. Un 26,1% sostenen que es tracta de comportaments individuals, mentre que l'opció més nomenada (pel 36,6%) és la que afirma que hi ha hagut "una actitud de tolerància general al PP". Si es conjuguen els resultats de les tres possibilitats, el còmput total és el següent: el 67% dels entrevistats creuen que la corrupció del PP transcendeix del que poden fer els seus càrrecs pel seu únic compte i risc.

L'electorat popular és el que més atribueix la situació a accions individuals (el 59,3%), encara que el 20,4% veu tolerància en el partit i el 8,8% assenyala a trames organitzades. Aquestes dues últimes paraules són les que més esmenten els votants de Podem (51%), d'IU (45,1%) i de Democràcia i Llibertat (58,8%).