ERC i CDC albiren la 'gran coalición' a l'horitzó

Francesc Homs apunta a un Executiu presidit per un independent pròxim als populars

Gabriel Rufián aposta per la supervivència de Mariano Rajoy

 

  / JULIO CARBÓ

1
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els partits independentistes catalans han mostrat en la investidura de Pedro Sánchez certa unitat d'acció fins a cert punt sorprenent per allò de les diferències entre ERC i CDC. Aquesta unitat s'observa, fins i tot, en les anàlisis que han traçat després de la primera votació de la investidura de Sánchez. Tant els republicans com els convergents estan convençuts que el culebró espanyol finalitzarà amb un Govern de gran coalició entre el PP, PSOE i Ciutadansgran coalició PPPSOECiutadans liderat pels populars, guanyadors dels comicis del 20-D. Una cosa els diferencia, no obstant. Mentre que Gabriel Rufián aposta perquè sigui Mariano Rajoy el que el presideixi, Francesc Homs preveu moviments sísmics de més calat.

La gran coalició, segons una veu catalana al Congrés, "és la fórmula més pràctica i funcional i, alhora, menys traumàtica per garantir i controlar que les reformes al model constitucional de 1978 s'ajustin a uns tempos moderats" i còmodes per a l'entramat polític i econòmic de la capital, perquè si no, sentencia aquesta font, "s'arrisquen que els vingui tot de cop i no ho puguin assumir". Segons aquesta versió el lideratge recauria en el PP, "no en va va guanyar les eleccions amb solvència i amb set milions de vots i això que estaven en el moment més baix possible"

LA 'VIA MONTI'

Notícies relacionades

Segons Homs, els tres partits implicats ja estarien treballant en això i amb un candidat "que no seria ni Rajoy, ni Sánchez", sinó un "perfil de centre, centredreta i suggerit pel PP". Segons s'ha esplaiat a Catalunya Ràdio, aquest president sorpresa no seria militant i només estaria un parell d'anys al capdavant de l'Executiu i per realitzar una sèrie de reformes, una mica a imatge i semblança del que va passar el 2014 amb Mario Monti. Davant els mateixos micròfons, Rufián, que serà el que defensarà divendres l'opció de vot d'ERC per a la segona votació,  ha apuntat que si hagués d'apostar ho faria per Rajoy perquè té "més vides que un gat". 

Altres veus parlamentàries consultades no es mostren tan segures en els seus pronòstics i reconeixen que tot és tremendament incert encara que coincideixen a assenyalar que "Rajoy és molt Rajoy".