EL PLE D'INVESTIDURA

¿On eren Sánchez, Iglesias i Rivera en la investidura de Rajoy?

rpascual17633764 billete monegal160229193711

rpascual17633764 billete monegal160229193711

2
Es llegeix en minuts
ROGER PASCUAL / BARCELONA

El 20 de desembre del 2011 Mariano Rajoy era elegit president. ¿On eren fa quatre anys els seus tres principals rivals parlamentaris d'avui?

PEDRO SÁNCHEZ

Poc es podia imaginar Pedro Sánchez, quan veia per la tele la investidura de Rajoy, que quatre anys després seria ell qui ho intentaria. Després d'estrenar-se com a diputat al Congrés el 2009, ocupant l'escó que havia deixat lliure la renúncia de Pedro Solbes, Sánchez es va quedar a les portes de la Cambra baixa. Anava en el número 11 per Madrid, on el seu partit va treure 10 diputats. Li tornava a passar com el 2008, quan no va aconseguir el suport popular per arribar al Congrés. "Recollint caixes al Congrés. No es poden ficar ni en mil caixes les ganes que he posat en la meva feina parlamentària. Ha sigut un honor", tuitejava en uns moments en què meditava deixar la política. Va acabar la seva tesi doctoral i va exercir de consultor econòmic per a un consorci europeu i com a professor a la Universitat Camilo José Cela fins que una baixa a les files del PSOE al Congrés li va permetre, el 2013, tornar al Congrés. Quatre anys després d'aquella contrarietat ha aconseguit no només el seu anhelat escó a les urnes, sinó també l'oportunitat d'intentar obrir la portes de la Moncloa.

PABLO IGLESIAS

Notícies relacionades

A finals del 2011 Pablo Iglesias treballava per a Izquierda Unida. L'incipient moviment del 15-M havia esclatat mig any abans i encara faltaven més de dos anys per al naixement de Podem. Llavors, Iglesias dirigia el programa 'La tuerka' i exercia de professor interí de Ciències Polítiques a la Universitat Complutense de Madrid. IU va trucar a la seva porta per contractar-lo com a assessor extern de cara a les eleccions generals. Iglesias va lamentar que en la campanya Cayo Lara, coordinador i candidat d'IU, li fes poc cas. Un desdeny que es va mantenir en el temps i que va acabar provocant que Iglesias es deixés anar la cua i decidís fundar el seu propi partit el gener del 2014. Només quatre mesos després, va aconseguir el seu primer gran èxit en unes eleccions europees en què va treure cinc eurodiputats, només un menys que IU.

ALBERT RIVERA

El desembre del 2011, Albert Rivera era l'únic que era diputat... encara que del Parlament de Catalunya. Llavors Ciutadans només era Ciutadans, un partit d'àmbit autonòmic. Això sí, a les municipals va aconseguir les seves primeres victòries fora de Catalunya, i va obtenir dos regidors a Galápagos (Guadalajara), un a Molina de Segura (Múrcia) i dos més a Villanueva del Pardillo (Madrid). Després d'intentar infructuosament un matrimoni electoral amb la UPD de Rosa Díez, Ciutadans va preferir no presentar-se a les eleccions generals per no dividir el vot. Però llavors Rivera va començar a multiplicar la seva presència mediàtica, un dels pilars del seu futur èxit, combinant les seves aparicions en tertúlies amb intervencions en altres programes com 'El comecocos'El comecocos, un concurs on compartia jurat amb Mercedes Milà, per buscar el millor comunicador d'Espanya. La seva alegria més gran aquell any va ser el naixement de la seva filla.