DECLARACIÓ A L'AUDIÈNCIA NACIONAL

El jutge posa en un compromís Jordi Pujol fill amb la seva tesi de la deixa

El primogènit va incórrer en contradiccions a preguntes del magistrat

Va incloure la seva mare en una societat de Panamà per eludir taxes andorranes

Declaració de Jordi Pujol Ferrusola a l’Audiència Nacional. / periodico

3
Es llegeix en minuts
Rafa Julve
Rafa Julve

Periodista

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Res a veure amb el Jordi Pujol Ferrusola altiu i sorneguer que es va veure al ParlamentParlament fa ara just un any, quan es va permetre el luxe de detallar als diputats fins i tot la seva flota de cotxes de luxe. El primogènit de l'expresident va comparèixer l'11 de febrer davant el jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata i en aquesta ocasió va suar tinta per sortir -se'n d'algunes qüestions. Tant per la suposada deixa de l'avi Florenci per defensar l'existència d'un copiós compte a la Banca Reig d'Andorra com pel moviment de capitals en altres països que va acabar esquitxant la seva mare, Marta Ferrusola, que es va negar a declarar.

En el seu interrogatori per un presumpte blanqueig de capitals, Pujol júnior va començar relatant el mantra familiar del llegat. Res de nou. La línia argumental de tot el clan: la idea de disposar d'aquells diners va ser de l'avi davant “la deriva política i econòmica” del fundador de CDC. Al morir l'avi, els seus pares li van comunicar a ell i a la seva germana Marta (els dos únics fills majors d'edat llavors) l'existència de la deixa, una guardiola que va gestionar Delfí Mateu fins que el primogènit va agafar-ne les regnes el 1990. Va estar dos anys “estudiant” la situació i a partir del 1992 va començar a repartir els diners als seus germans i la seva mare fins al 2000, amb un últim repartiment el 2004. Tot aparentment molt clar. El problema va arribar quan el jutge va començar a entrar en el detall i el va fer incórrer diverses contradiccions.

EL GESTOR ANDORRÀ

A l'inici de la declaració, a la qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, Pujol Ferrusola va explicar que guardava una "bona relació de confiança" amb Josep Maria Pallerola, el gestor de la Banca Reig que va administrar durant una dècada el compte del suposat llegat. En les respostes al jutge, en canvi, no va semblar que hi hagués gaire bona coordinació entre gestor i client. En una de les primeres contradiccions en què el va enxampar, el magistrat li va indicar que Pallerola havia declarat que Jordi júnior "tenia instruccions dels seus germans per fer moviments als seus comptes (individuals)", afirmació que l'investigat va negar. "Jo no hi estava ni autoritzat".

Jordi Pujol Ferrusola

fill de l'expresident

"Abans de morir l'avi, ens va comentar a mi i la meva germana que estava preocupat per la deriva política i econòmica del meu pare i que nosaltres no havíem de preocupar-nos perquè ens havia guardat uns diners"

Notícies relacionades

Posteriorment, De la Mata li va exposar els noms i cognoms de vuit persones i li va preguntar si les coneixia. "No les conec", va contestar. "Doncs cadascuna d'aquestes persones va fer ingressos en el seu compte corrent (el del llegat) de 10 milions de pessetes, 7, 5...", va contraatacar el jutge. Aleshores, Pujol Ferrusola va atribuir aquest i altres moviments als tripijocs dels bancs andorrans per quadrar les seves operacions i fins i tot va afirmar que Pallerola va arribar a utilitzar la seva firma al seu gust. Pel mig, i tot i negar-ho inicialment, va haver d'admetre que sí, que tal com ho havia reconegut en una altra declaració judicial, havia demanat que es destruïssin documents seus del sistema informàtic del banc. Ho va fer, va argüir, perquè la llei indica que s'eliminin els documents quan passin 20 anys de l'última gestió. Minuts més tard va haver de desdir-se'n novament i va admetre que utilitzava el seu compte de la deixa per a altres operacions al marge dels diners de l'hipotètic llegat.

Jordi Pujol Ferrusola

FILL DE L'EXPRESIDENT

"A la meva mare la posem amb mi (en un compte a Panamà)... Aquest tsunami que arrosseguem fa tres anys l'ha deixat tocada"

No va ser l'única autoesmena. Al final de l'interrogatori, De la Mata li va preguntar a l'autoqualificat com a "dinamitzador econòmic" si la seva mare era beneficiària d'un compte de Kopeland Foundation, una "estructura jurídica" creada a Panamà per elidir el pagament d'impostos d'Andorra pel compte de la deixa. "Jo diria que no", va respondre ell, però el magistrat li acaba replicant que, d'acord amb la documentació de què disposa, Marta Ferrusola sí que hi tenia compte. "És que no me'n recordava --rectifica el primogènit--. A la meva mare la posem amb mi... Aquest tsunami que arrosseguem fa tres anys l'ha deixat tocada. Ella era molt reticent i jo la vaig acompanyar perquè sabés què havia de fer".