CAMÍ DE LA INVESTIDURA

Podem ja es prepara per a una negociació 'a la catalana'

Iglesias suspèn les converses amb el PSOE arran del pacte amb Ciutadans

Els podemistes confien a arribar a un acord amb els socialistes després de la primera investidura

Errejón afirma que el PP és el verdader destinatari d’aquest document. / JOSE LUIS ROCA / Vídeo: ATLAS

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Pablo Iglesias està decidit a esprémer el calendari i a posar tota la pressió sobre Pedro Sánchez després d’una primera investidura, la setmana que ve, en la qual preveu que el candidat socialista fracassi. El líder de Podem considera que, una vegada analitzats els termes de l’acord de govern entre PSOE Ciutadans, no té sentit mantenir la taula de diàleg oberta i congela les negociacions. ¿Fins quan? Formalment la porta continua oberta, però els podemistes al·leguen que mentre el document subscrit per Pedro Sánchez i Albert Rivera segueixi en ferm és inútil dialogar. Pensen que és un text redactat perquè el PP se sumi, amb un sí o una abstenció, a la investidura del socialista.  

Si Mariano Rajoy ratifica la seva decisió de no recolzar Sánchez i s’arriba a una «investidura fallida», Podem aspira que el candidat torni a presentar-se en un segon intent, per poder negociar amb ell entre el 5 de març i el 3 de maig, dia en què expira el termini, es dissolen les Corts i es convoquen noves eleccions. Són 59 dies de termini que Podem ha decidit denominar «el segon temps» i que aspira a esprémer com va succeir a Catalunya, on l’acord per investir el president català es va tancar a última hora.

En aquesta forquilla del calendari, ja contra les cordes d’uns nous comicis, Podem plantejarà novament la coalició a Sánchez, en principi en la mateixa lògica que la seva oferta actual, encara que no descarten moure posicions. La incògnita segueix sent, si el socialista es mogués, si la cessió seria per acceptar Iglesias a l’executiu o un gest que permetés a Podem abstenir-se per evitar unes eleccions que, intueixen, no els afavoririen.

DIÀLEG FILIBUSTER

Els negociadors del partit morat es queixaven en privat que apreciaven en el PSOE una actitud de filibusterisme que els feia témer el pitjor. Quan van analitzar el document del pacte, asseguren, van comprendre per què a penes hi havia avanços «lents i dificultosos».

Notícies relacionades

Al·leguen que la política econòmica és inassumible, que no és un acord reformista i que s’instaura la tercera reforma laboral per reduir la indemnització per acomiadament. Segons els podemistes, es passaria d’una compensació de 20 dies a 12. El portaveu socialista Antonio Hernando el va acusar de «mentir» en una aspra compareixença.

IU i Compromís van anar a la cita d’ahir «per cortesia». Creuen que sense Podem aquest espai a quatre queda en suspens, però mantenen el desig de recompondre’l i de convèncer Podem perquè torni a seure’s després del primer intent d’investidura de Sánchez.