Rajoy entrega a Rivera i Sánchez una oferta de pacte que inclou flexibilitzar el dèficit

"El meu document, a diferència del d'altres, no és el meu programa electoral; és obert i per negociar", apunta el líder del PP

No creu que la corrupció a València condicioni les seves possibilitats i insisteix que si el PSOE fracassa podria intentar la investidura

  / AGUSTÍN CATALÁN

 
Mariano Rajoy, president del Govern en funcions, i Albert Rivera, líder de Ciutadans, s’han reunit avui al Congrés dels Diputats.

/

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +

El president del Govern en funcions i líder del PP, Mariano Rajoy, s'ha presentat a la reunió amb el president de C’s, Albert Rivera, amb una proposta de pacte de 18 pàgines sota el braç que, prèviament, li havia fet arribar al cap dels socialistes, Pedro Sánchez, amb qui es reunirà divendres, perquè no ho conegués per la premsa. Un dels punts d'aquesta oferta es refereix, concretament, en l'oportunitat d'exigir a Europa la flexibilitat de terminis per al compliment del dèficit espanyol.

Es dóna la circumstància que aquesta demanda ja havia sortit a col·lació a les reunions que els últims dies han mantingut el PSOE i Ciutadans per mirar d'acostar posicions al voltant de la possible investidura de Sánchez, i que era motiu d'acord entre les dues organitzacions.

Ara, el PP decideix sumar-se a aquesta iniciativa, que sí que ha defensat en alguna ocasió i de manera informal en institucions europees, però que en la complexa conjuntura política que es viu en aquests moments ha decidit posar en negre sobre blanc.

LA INCOMODITAT DEL CAP POPULAR

En tot cas, la incomoditat que li suposa a Rajoy assumir aquest plantejament davant càmeres i micròfons, sabent que és un missatge que no agradarà gaire a alguns dels seus socis europeus, es va fer evident durant la seva roda de premsa.

“Rivera m'ha dit això [de la flexibilització] i jo li he respost que ja ho vaig fer [al·ludint a una rebaixa d'objectiu per a Espanya el 2012] i França ho va fer l'any passat. Estic segur que amb països que tenen voluntat de complir, que s'ho prenen seriosament, la UE actua amb flexibilitat i intel·ligència -ha al·legat-. Es recull al meu document, però no crec que aquest sigui un assumpte que hem d'estar movent contínuament i esbombant-lo. Sí que s'ha de donar un missatge nítid i clar que anem cap a l'estabilitat pressupostària”.

EL CONTINGUT DEL DOCUMENT

Segons el president del PP, el seu document no respon exactament al seu programa electoral, sinó que és “obert i per negociar”, fet que, segons la seva opinió, té “sentit” i “seria molt ben vist a Europa”. Està basat en un pròleg que insisteix en la suposada voluntat d'acord del partit més votat el 20-D i que, en la línia del que s'ha exposat les últimes setmanes, advoca per un govern PP-PSOE-Ciutadans amb Rajoy de president. 

Notícies relacionades

A partir d'aquí, oferereix cinc pactes d'Estat: per garantir el creixement sòlid, sostingut i sostenible; per “enfortir” els pilars de l'Estat del benestar “amb eficàcia i sensibilitat”; defensar l'Espanya constitucional que “està amenaçada”; per mantenir el compromís “sense fissures” davant el terrorisme, i per enfortir “el vincle democràtic” amb els ciutadans, un circumloqui per referir-se a un acord contra la corrupció.

Per últim, Rajoy, que creu que el greu cas de corrupció a València no destorba les seves intencions 'presidencials',  ha aclarit als periodistes que no ha parlat amb Rivera de res concret sobre investidura o el sentit de vots, encara que sí que ha reiterat que si Sánchez fracassa en el seu intent ell ho intentarà “si aconsegueix els suports”. De moment, ha quedat amb el cap de C's esperar fins dimarts, data en què el president del Congrés podria aclarir quan és el primer ple a què se sotmet el líder socialista per intentar ser investit, per posar en marxa un calendari de negociacions.