reunió al palau de la Generalitat

La CUP surt de la reunió amb Puigdemont sense assegurar-li els pressupostos ni BCN World

"No ens tremolaran les cames a l'hora d'explicar les nostres divergències ideològiques [amb el Govern]", avisa Gabriel

32734155 60-puigdemont

32734155 60-puigdemont / FERRAN_SENDRA

3
Es llegeix en minuts
Rafa Julve
Rafa Julve

Periodista

ver +

Els pressupostos de la Generalitat del 2016 i el projecte del BCN World. El Govern català té en la CUP una bona pedra a la sabata en aquestes dues carpetes i no li serà fàcil trobar l'aquiescència dels anticapitalistes per poder treure-les endavant. Les diputades Mireia Boya i Anna Gabriel han abordat els dos temes en la reunió d'aquest dimecres amb el president Carles Puigdemont i han abandonat el Palau de la Generalitat sense haver-li assegurat el seu suport clau per aprovar els comptes. Sobre BCN World, han valorat la proposta de celebrar una consulta en el territori afectat que va llançar el cap del Govern, però han aclarit que abans d'acceptar l'oferta l'han d'aprovar les bases del partit, que segueixen refractàries a un model "basat en l'especulació i el joc". 

Ni per les bones, amb missatges conciliadors de dirigents de Junts pel Sí demanant suport perquè no descarrili el procés sobiranista; ni per les males, amb l'expresident Artur Mas avisant-los que “està a prova la paraula” que van donar a l'assegurar estabilitat al Govern a canvi que ell no repetís en el càrrec. Amb la situació actual, el #pressingCUP 2.0 no té efecte. La força anticapitalista segueix a l'espera que el conseller d'Economia, Oriol Junqueras, presenti els números, però per ara ja ha donat algun toc d'atenció advertint que l'Executiu no es trobarà amb un xec en blanc. Gabriel ha deixat clar en diverses ocasions que tal com estan formulats d'inici els comptes no poden trobar el seu suport. Fins i tot ha advocat per no pagar el deute de la Generalitat que es derivi dels interessos “abusius” del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA). I Endavant, col·lectiu del qual forma part la mateixa Gabriel, no només ha subratllat que mai recolzarà mesures “antisocials, destructores del territori i encobridores de la corrupció”, sinó que ha advocat per deixar en “paper mullat” les clàusules que lliguen la CUP amb Junts pel Sí.

EL PAGAMENT DEL DEUTE

Sense arribar a aquest punt, Boya ha reiterat en roda de premsa després de la reunió amb Puigdemont que li han expressat la seva reclamació de l'impagament de part del deute i ha assegurat que el cap del Govern s'ha mostrat "predisposat a auditar aquest deute i dirigir-se a les entitats financeres per veure com es resol el tema i com es renegocia el pagament del deute". El president ja ha aclarit que no està disposat a deixar de pagar el que deu la Generalitat. Una altra cosa és renegociar l'import.  

No és aquesta la primera ocasió que la CUP ha generat certa inquietud en Junts pel Sí. La setmana passada, els anticapitalistes van afirmar que s'abstindrien en la votació sobre la modificació de la pròrroga dels pressupostos del 2015. Finalment, a última hora, cinc dels seus diputats hi van votar a favor i van permetre que tirés endavant la mesura. Però és que a finals de gener també es van tensar algunes costures quan el grup de Boya i Gabriel va anunciar el vot favorable que s'abonés la paga extra del 2012 als funcionaris, mesura que la coalició que forma el Govern va rebutjar d'inici per falta de fons, però que un acord transaccional (pagar a terminis en tres anys) va permetre evitar el primer enfrontament.

"NO ENS TREMOLARAN LES CAMES" 

Notícies relacionades

El mateix dubte envolta el projecte BCN World. Encara que és coneixedor que compta amb els recels d'ERC i la fèrria oposició de la CUP, el cap del Govern insisteix a intentar reflotar la construcció del complex a Vila-seca i Salou. El Govern ha reanimat la iniciativa mantenint una reunió amb la companyia Hard Rock i anunciant una potencial inversió de 2.500 milions d'euros. Gabriel i Boya han evitat entrar a analitzar aquesta reunió però sí que han insistit que no els agrada aquest projecte tal com està plantejat.

"No ens tremolaran les cames a l'hora d'explicar divergències ideològiques [amb Junts pel Sï]", ha avisat Gabriel. Les diputades anticapitalistes també han insistit a reclamar que l'empresa Aigües Ter Llobregat torni a ser de propietat pública i han deixat clar que tampoc els tremolaran les cames a l'hora d'engegar amb el Govern totes aquelles mesures que permetin "seguir endavant amb el full de ruta" cap a la independència. "No hem vingut a fer el joc a l'unionisme, però tampoc a amagar el nostre perfil", ha assenyalat Gabriel.