Carles Puigdemont: "El deute de la Generalitat s'ha de pagar"

El president proposa una consulta a Tarragona per decidir sobre BCN World

Afirma que "sense independència només hi ha decadència"

1
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Carles Puigdemont ha sigut aquest dimarts contundent: "El deute de la Generalitat s'ha de pagar perquè som un país seriós". El president ha posat així una barrera infranquejable a les veus que, des de la CUP, exigeixen un estudi detallat del deute català i, si és procedent, de l'impagament d'aquells que deriven dels interessos abusius que l'Estat aplica al Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA). Puigdemont, en línia amb el que va dir el seu vicepresident, Oriol Junqueras, en la compareixença al Parlament dilluns, també ha tancat portes a apujar els impostos que controla la Generalitat (com el tram autonòmic de l'IRPF i el de successions): "La pressió fiscal ja és molt alta. Només es pot aprofundir en algun impost mediambiental, lligat a la llei del canvi climàtic".

Notícies relacionades

Puigdemont, en una entrevista a 8TV, ha descartat que es pugui esgrimir la nova recessió que sembla que s'acosta, considerant les caigudes que registra la borsa, per frenar el procés independentista: "És al revés. Si no hi ha independència no hi ha solució. Sense independència hi ha decadència. Sense les eines d'un Estat no hi ha opció de combatre la crisi. Ho hem vist els últims anys.¿Què ha fet l'Estat espanyol per nosaltres? S'ha retirat de la llei de dependència i ha recorregut al Tribunal Constitucional el decret de pobresa energètica", ha sentenciat Puigdemont 

Sobre el projecte de BCN World, Puigdemont ha recordat que no té cap conseller de la CUP, força que s'oposa a la iniciativa i, per contra, compta amb tot el suport del territori, que veu en aquesta opció una manera de compensar la marxa d'algunes de les empreses del sector petroquímic característic de Tarragona. El president, que dimecres es reunirà amb els responsables de Hard Rock Cafe, un dels grups d'oci que han manifestat interès a invertir en BCN World, s'ha mostrat, fins i tot, partidari de fer una consulta en aquesta zona de Catalunya perquè decideixin si volen el projecte o no.