Convergència farà una consulta per decidir si canvia de nom

La cúpula del partit pretén donar més veu a les bases en la nova etapa

Després de la intenció inicial de canviar les sigles, s'obre pas la tesi contrària

 

  / JOAN CORTADELLAS

1
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Convergència Deomcràtica farà una consulta interna als aproximadament 30.000 militants del partit per decidir si ha de mantenir o no el seu actual nom. Així ho ha decidit la cúpula de la formació en vista que hi ha posicions diferents respecte a aquesta qüestió formal però no menor.

Per un costat, hi ha l'opció favorable a canviar el nom. Els que defensen aquest canvi argumenten que Convergència ha quedat associada a l'etapa de casos de presumpta corrupció i al pujolisme, i la renovació radical que molts reclamen a nivell intern passa també per un canvi de denominació. Per una altra part, ha pres cos la tesi de no canviar la denominació que van donar els fundadors al partit. Aquesta tesi la defensen els que creuen que el partit ha despistat la militància amb canvis de denominació, com el que va ser necessari per constituir Junts pel Sí o el nom de Democràcia i Llibertat que va adoptar Convergència a les eleccions generals del 20-D.

Desorientació dels votants

Al partit s'expliquen casos concrets de militants que als comicis generals no van votar CDC perquè no identificaven la marca del partit a les paperetes del col·legi electoral corresponent. Per tot això, els que defensen el nom actual apel·len a la recuperació de l'orgull ferit. No en va una campanya recent del partit ha consistit a potenciar el concepte "convergents", per reivindicar la idiosincràsia de la formació.

Notícies relacionades

Entre les dues tesis --canviar el nom o mantenir-lo-- també hi ha la possibilitat que a la denominació actual s'hi afegís un altre concepte. Aquesta seria la via intermèdia.

La consulta a la militància encara no s'ha concretat però s'haurà de portar a terme en el context del congrés que celebrarà CDC els dies 3, 4 i 6 de juny. Un conclave que probablement també obrirà a tota la militància l'elecció del nou secretari general mitjançant eleccions primàries si finalment hi ha més d'un candidat a ocupar aquest càrrec. De moment, l'exconseller de Justícia Germà Gordó i l'actual cap de files de CDC i de Junts pel Sí al Parlament, Jordi Turull, són els dos aspirants.