DESPRÉS DE GAIREBÉ TRES DÈCADES

Duran Lleida dimiteix com a president d'Unió

"La gent no entendria que les coses seguissin igual" després dels resultats del 27-S i el 20-D, afirma davant el consell nacional democristià

Continuarà en el partit però no es tornarà a presentar com a candidat electoral

Duran Lleida, a Santiago de Xile, el dia 8 de gener.

Duran Lleida, a Santiago de Xile, el dia 8 de gener. / MARIO RUIZ (EFE)

1
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

Josep Antoni Duran Lleida, un dels dirigents amb una trajectòria política més dilatada, ha anunciat aquest dissabte el seu adéu. Duran ha comunicat al consell nacional d'Unió que deixa la presidència del comitè de govern, un lideratge que ostenta des del 1987 ininterrompudament (també el va ocupar entre el 1982 i el 1984).

Duran dimiteix després del doble fracàs electoral del seu partit en solitari després de la ruptura amb Convergència el mes de juny passat. En les eleccions autonòmiques del 27-S, Unió no va aconseguir obtenir cap escó. A les generals del 20-D tampoc va aconseguir representació. "La gent no entendria que les coses seguissin igual", ha manifestat durant la seva intervenció en el consell nacional de la força democristiana.

Després d'aquests últims comicis, en què el cap de cartell va ser el mateix Duran, el líder democristià va assumir el mal resultat però va evitar oficialitzar el seu adéu. La nit electoral, ha recordat, des de la seu del partit al carrer de Nàpols de Barcelona, va dir que quan s'aclarís si hi havia avançament electoral o no a Catalunya assumiria responsabilitats. "És l'hora de ser conseqüent", ha afegit, al mateix temps que ha assegurat que se'n va "amb la consciència molt tranquil·la".

"UNIÓ NO ÉS DURAN"

Durant el seu discurs, el ja exdirigent democristià s'ha emocionat visiblement i ha assegurat que seguirà militant al partit "mentre tingui vida". Així mateix, s'ha mostrat convençut que Unió aconseguirà revertir la seva situació en el futur i ha instat els seus membres a "forjar un espai catalanista, central, moderat i social on Unió tingui un rol central i catalitzador". "Ara la ciutadania no li dóna suport, però no defalliu", ha afegit. I ha recordat a aquells que s'han acostat al partit a través d'ell que "Unió no és Duran" i que si els ha agradat el seu lideratge en aquests anys, "el que realment els agradava era Unió".

Notícies relacionades

A més d'abandonar el lideratge del partit, Duran també ha tancat el seu compte a la xarxa social Twitter a primera hora d'aquest matí, segons ha difós el partit en un comunicat. Fa uns dies també va tancar el seu blog personal. Duran utilitzava aquests dos mitjans per difondre molts dels seus missatges.

El pròxim congrés d'Unió, que se celebrarà a l'abril, serà l'encarregat de buscar un substitut. En primera fila se situa l'exconseller i candidat d'Unió el 27-S, Ramon Espadaler.