Les tres aliances de Podem plantegen formar un grup propi al Congrés

El PSOE presta dos senadors a ERC i Democràcia i Llibertat perquè no vagin al Mixt

undefined32386689 madrid 12 01 2015 rueda de prensa posterior a la r160112183618

undefined32386689 madrid 12 01 2015 rueda de prensa posterior a la r160112183618
Celia Villalobos ha volgut matisar els seus comentaris sobre les rastes del diputat Alberto Rodríguez

/

1
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Les aliances de Podem no volen sumar-se al grup parlamentari de Pablo Iglesias. Davant la negativa a poder articular-se en quatre grups autònoms, aquest divendres plantejaran a la Mesa la possibilitat de formar-ne un de nou, que englobi els 27 diputats d'En Comú Podem, En Marea i Compromís.

Fonts coneixedores de la reunió van explicar a EL PERIÓDICO que la proposta es va analitzar en una reunió dimecres a la nit en què van participar les tres confluències i un portaveu de Podem. Els diputats van decidir sondejar si la Mesa del Congrés recolza aquesta alternativa i analitzar en cada partit altres fórmules alternatives.

PP I PSOE, EN CONTRA

Fonts socialistes i populars apunten que el 'tres en un' es desestimarà perquè el principi que s'incompleix és el mateix que en la proposta d'articular-se en quatre grups: els partits no s'han enfrontat entre si durant la campanya electoral, requisit establert en el reglament del Congrés. 

La defensa del reglament és, no obstant, més laxa amb altres partits. Al Congrés es permetrà que ERC i Democràcia i Llibertat tinguin grup encara que no arriben al 15% del vot en cada circumscripció. A més, el PSOE presta dos senadors a cadascun d'aquests partits perquè no vagin al Mixt a la Cambra alta. Allà, Podem ha registrat dos grups diferenciats, un del partit morat i un altre de les aliances, informa EP.

PRIORITATS DIFERENTS

Els 'satèl·lits' de Podem comparteixen la voluntat d'obtenir la fórmula que els atorgui veu pròpia, però no tenen les mateixes prioritats. El Bloc, força majoritària a Compromís, va decidir que no s'integraria en el grup de Podem, així que per als valencians aquesta opció no està sobre la taula. Si no aconsegueixen formar grup de tres explorarien sumar diputats amb altres partits, com Unitat Popular, i, en última instància, es resignarien a anar al Grup Mixt.

Notícies relacionades

Per a En Comú Podem l'ordre és diferent. Segueixen esperant tenir grup propi. La segona opció és el 'tres en un' amb En Marea i Compromís. I si tampoc l'hi permeten, podrien integrar-se a Podem sempre que els d'Iglesias els donin visibilitat amb una mena de subgrup o fórmula confederal. 

I entre tota la madeixa de complicades negociacions, un nou exabrupte de Celia Villalobos (PP) al partit d'Iglesias: "Tant me fa que portin rastes, però que les portin netes per no enganxar-me els polls", ha deixat anar la primera vicepresidenta del Congrés, en referència a l'aspecte físic Alberto Rodríguez, diputat canari de Podem. "És una falta de respecte a algú que ha sigut elegit", ha afegit Errejón.