LA PLAGA DE LA CORRUPCIÓ

Amb vistes a la presó

L'edifici que alberga el judici del 'cas Nóos' està davant del centre penitenciari de Palma

Més de 600 periodistes de tot el món aniran demà al polígon de Són Rossinyol, als afores de la ciutat

3
Es llegeix en minuts
EMILIO PÉREZ DE ROZAS / PALMA

El seu germà, el rei Felip VI, la mirarà de cara, des del retrat que les magistrades Samantha Romero, Eleonor Moyà Rocío Martín tindran enganxat als seus erudits clatells. Ella, la infanta Cristina, que se sospita que entrarà, o no, del braç del seu marit Iñaki Urdangarin, perquè, com va reconèixer Miquel Roca, l'advocat d'ella, "no ens ha de doldre que les parelles s'entenguin i s'estimin", no serà, no, a la primera fila dels 18 encausats.

Cristina, a qui, diuen, l'amor sense límits que processa a l'handbolista l'ha portat gairebé a la perdició, s'asseurà a la cadira més extrema de la tercera fila, al mateix lloc on, diuen, es va asseure no fa gaire ‘la Jevi’, membre del clan de ‘la Paca’, principal acusada del ‘cas Kabul’, una trama de narcotràfic sorgida al poble de Són Banya, de Palma, que és l'únic judici que s'ha celebrat, fins ara, a la planta tercera de l'Escola Balear d'Administració Pública, al polígon de Són Rossinyol, al qual ahir van començar a arribar les unitats mòbils de totes les televisions, inclosa la de ‘Sálvame’.

És veritat que ‘la Jevi’ i ‘la Paca’, aquella líder que va entrar al jutjat cridant "¡Semos inocentes!", van estar envoltades a la sala per ‘la Guapi’, ‘l'Ico’, ‘el Chupi’, ‘el Farru’, ‘el Moi’, ‘el Moreno’ i ‘el Poni’, mentre que la infanta veurà al seu voltant, a més del seu marit, el seu exsoci Diego Torresque insisteix que "la Casa Reial sabia tot el que fèiem", la seva dona Ana Maria Tejeiro, que assegura no tenir ni un euro (deu ser a Espanya, perquè a Luxemburg en té milers) i l'expresident Jaume Matas, que acaba de posar-los a tots en un compromís a l'entregar el seu palauet palmesà, valorat en 2,5 milions d'euros però encara amb una hipoteca de 480.000 per pagar, com a penyora per al pacte que tancarà reconeixent diversos delictes, comesos, se suposa, conxorxat amb el cunyat del Rei.

Cristina, que espera salvar-se del judici gràcies a la ‘doctrina Botín’ (si només t'acusa l'acusació popular i no el fiscal ni Hisenda, pots quedar lliure, cosa que el Suprem ja ha posat en qüestió més d'una vegada), podrà veure la nova presó de Palma només aixecant la vista. Coses de la vida, un dels encausats, Miguel Ángel Bonet, exsecretari d'Ibatur, només haurà de travessar el carrer per assistir al judici i ho farà amb les manilles posades, perquè ja està complint condemna en aquella presó. Bonet serà l'únic de la sala que tindrà un policia vigilant-lo tota l'estona. Cristina, també, però es tracta de la seva seguretat personal.

MIG CENTENAR DE TOMS

Mallorca ha canviat molt des que es va posar en marxa (2010) el ‘cas Nóos’. Ja no governa el PP i han tornat alguns progres. En lloc de comprar iots als Reis, intenten recuperar els jardins de Marivent per a ús públic. La veritat és que la ciutadania passa molt d'aquest judici encara que, parlis amb qui parlis, l'únic que t'expliquen és que només volen que els que van robar tornin els diners.

"Si van a la presó, mira, però que tornin els diners", explica Asunción Gual, biòloga i professora d'institut, que, divendres passat, passejava per la plaça del Mercat, punt obligat per als 600 periodistes que han de recollir allà la seva acreditació i un fantàstic dossier en què algun mag ha aconseguit l'impossible: resumir en 14 folis la investigació del jutge José Castro descrita en mig centenar de toms i 76.000 folis acumulats en 91 carpetes, 14 arxivadors i 17 caixes d cartró.

Notícies relacionades

 El polígon que albergarà el seu segon macrojudici després del del clan de ‘la Paca’, ara a la presó que hi ha al davant de l'Escola Balear d'Administració Pública, viurà demà una activitat frenètica d'encausats, advocats, periodistes, televisions, policies, seguretat i, diuen, algunes desenes de manifestants a favor del ressorgiment de la República, perquè aquesta és l'única manifestació "autoritzada", segons ha explicat Teresa Palmer, delegada del Govern a Balears.

L'ENRENOU ORGANITZATIU

No tothom és feliç, és clar. Nadal Torres, per exemple, responsable de la botiga Bebeplanet, enganxada a l'edifici del judici, critica l'enrenou que hi ha organitzat. "La gent quan arriba i veu l'enrenou que hi ha, el desplegament policial, se'n va i diu que ja tornarà quan s'acabi el judici. ¡Però és que el judici encara no ha començat! No sé què vendrem", es lamenta el comerciant. Com, possiblement, es lamentarà José Antonio Nieto. ¿Què no saben qui és Nieto? Sí, home, sí, Nieto és ‘Primo’, aquell ‘segurata’ enorme que acompanya sempre els encausats als jutjats de Via Alemanya.