INVESTIDURA EN L'AIRE

CUP: la decisió final

La formació anticapitalista manté una forta divisió sobre Mas abans de la cita definitiva d'aquest diumenge

El 'no' és majoritari en les assemblees de Barcelona i Tarragona però el 'sí' guanya posicions en tots els territoris

 

  / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Sense temps legal per a noves pròrrogues, la CUP es disposa aquest diumenge a desfer el sorprenent empat a 1.515 vots en què va acabar, desafiant les lleis de l'estadística i les probabilitats, la seva assemblea nacional de la setmana passada. En mans de 68 persones (els representants de les 13 assemblees territorials i de les 11 organitzacions que integren la formació) hi ha almenys tres variables: el principi o el final de la legislatura a Catalunya, el futur polític d'Artur Mas i, en clau interna, la possibilitat versemblant d'una escissió. Però, per sobre de tot, la reunió del consell polític cupaire suposarà un plebiscit personal sobre el líder de CDC, després que la CUP descartés qualsevol acord programàtic amb Junts pel Sí

L'intricat mètode de funcionament de la CUP, que col·lisiona amb la transcendència de la decisió a prendre, va obligar el secretariat nacional (l'executiva del partit) a reduir les quatre opcions plantejades en la assemblea de Sabadell a una crucial disjuntiva: 'sí' o 'no' a Mas. És a dir, o mantenen el seu repetit veto a la investidura del president en funcions, o li presten els mínims vots necessaris (dos) perquè sigui reelegit. Dit d'una altra manera, o salven el seu coherència ideològica a costa de sepultar el procés independentista i portar Catalunya a noves eleccions al març, o anteposen la supervivència del líder convergent i del seu full de ruta a costa de dilapidar la seva ànima anticapitalista.

A LA RECERCA DE LA MAJORIA ABSOLUTA

La proposta definitiva haurà d'aprovar-se per majoria absoluta i, en cas de bloqueig, la cúpula haurà de trobar una "proposta metodològica" per desencallar la situació. "No ens aixecarem de la taula fins que hi hagi un acord", ha reiterat aquest dissabte el diputat Julià de Jòdar a Catalunya Ràdio.

Notícies relacionades

La divisió interna sobre Mas no ha minvat aquesta setmana i s'ha reproduït aquest dissabte en les assemblees territorials, i la seva veu serà transmesa aquest diumenge al consell polític, que tindrà lloc al centre cívic Pere Quart de Barcelona. Segons fonts de la CUP citades per Efe, el 'no' a la investidura ha sigut majoritari en les assemblees de Barcelona i Tarragona, mentre que a Girona i Lleida el 'sí' i el 'no' han quedat bastant igualats. No obstant, el 'sí' a Mas ha guanyat terreny en tots els territoris, cosa que fa de nou imprevisible el resultat de la cita d'aquest diumenge.

PARTIDARIS I DETRACTORS

¿Té més fàcil Mas la investidura demà que diumenge passat? La composició del consell polític equilibra la balança entre partidaris i detractors del líder convergent, però cada assemblea territorial aporta un nombre diferent de representants en funció del seu format. Pel que fa a les 11 organitzacions que integren la CUP, vuit d'elles rebutgen obertament la investidura i només tres s'hi mostren més proclius. El grup parlamentari és el millor termòmetre de la situació interna: quatre diputats s'inclinen pel 'sí' (Antonio BañosJulià de JòdarAlbert Botran i Sergi Saladié); tres s'aferren al 'no' (Anna GabrielJosep Manel Busqueta i Benet Salellas) i els altres tres no s'han definit (Gabriela SerraEulàlia Reguant i Ramon Usall).