Junts pel Sí decora la seva oferta a la CUP sense renunciar a Mas

El text inclou paralitzar i revertir la privatització sanitària i la suspensió de BCN World

La força anticapitalista sotmetrà a votació el document en l'assemblea de diumenge

  / JOAN CORTADELLAS

 
icoy32235136 barcelona 22 12 2015 rueda de prensa de la cup en 151222181405
jjubierre32233497 antonio ba os  cup   gabriela serra  cup   marta r151222122158

/

3
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Junts pel Sí ha presentat aquest dimarts la que és la seva última oferta a la CUP per poder investir un president i formar Govern. En la part més urgent, el que més separa les dues forces, és a dir, que Artur Mas sigui el president de la Generalitat, la coalició guanyadora del 27-S fa un pas més en el lèxic sense canviar el contingut. "Es tracta no tant d'investir un president autonòmic, sinó una presidència de transició cap a la nova república formada per un president del Consell Executiu i tres presidents de comissions de govern --Oriol Junqueras, Neus Munté i Raül Romeva--", ha explicat el mateix Romeva. En la pràctica, tot i la decoració lèxica, es dibuixa, sense cap variació, el mateix organigrama de Govern que Mas va presentar abans de la segona votació d'investidura. I, per descomptat, en aquesta "presidència" coral, el líder convergent mantindria totes les prerrogatives pròpies actuals, com la de convocar eleccions. Aquest maquillatge aboca que l'assemblea dels anticapitalistes de diumenge sigui un plebiscit sobre Mas. 

S'ha de recordar que dilluns a la matinada, després de saber-se els resultats de les eleccions generals a Catalunya, la CUP va llançar un comunicat en què insistia en el rebuig a la investidura de Mas, encara més tenint en compte que "les forces d'esquerres i progressistes independentistes i autodeterministes" van obtenir tan bons resultats, mentre que la llista en què concorria Convergència, Democràcia i Llibertat, va quedar relegada al quart lloc.

Raül Romeva

diputat DE junts pel sí

"Investirem una presidència, formada per un president del Govern i tres presidents d'àrea"

La segona pota de la proposta, el pla de xoc que proposa la coalició, té un cost de 270 milions d'euros, dels quals alguns es posaran al damunt de la taula de manera immediata, amb la pròrroga de l'actual pressupost, i altres quedaran pendents d'uns nous comptes. Això sí, en cap moment s'ha contactat amb el Ministeri d'Hisenda, l'aixeta d'on, al cap i a la fi, han de gotejar els recursos. La CUP, a més, no ha donat cap garantia que recolzarà, quan toqui, el nou projecte de pressupostos, i han deixat el debat per al moment en què aquesta iniciativa arribi al Parlament.

En el capítol social sí que s'observa una voluntat de concreció de JxSí, traduïda a adoptar algunes de les peticions cupaires. Així, es determina que s'actuarà urgentment en tres àmbits, considerant la situació d'"emergència social": en la pobresa infantil, l'energètica i en els desnonaments (que es paralitzen a tot Catalunya). Es frenaria, així mateix, el projecte de BCN World i es deixaria per més endavant un altre tema espinós, el d'Aigües Ter Llobregat (ATLL), perquè s'ha d'esperar la resolució del Tribunal Suprem sobre el concurs. Sí que es frena, mitjançant una moratòria, la creació de consorcis sanitaris, amb presència de capital privat, "i en alguns casos es reverteixen", segons ha assenyalat Romeva. És un pla de xoc que, segons l'opinió del cap de llista de JxSí, podria subscriure Catalunya Sí que es Pot.

Albert Botran 

diputat DE LA cup

"En els assumptes en què costava arribar a un punt en comú s'han posat al damunt de la taula la figura de les moratòries"

Notícies relacionades

La proposta iniciarà ara el seu recorregut per les assemblees territorials de la CUP prèvies a l'assemblea general de diumenge a Girona. Els negociadors cupaires simplement han recollit el document i han evitat pronunciar-s'hi. Dilluns, un consell polític traduirà el que s'hagi acordat en l'assemblea a l'aritmètica parlamentària.

Qui sí que s'ha posicionat, i ràpid, és Endavant, el col·lectiu integrat a la CUP i que representa l'ala dura, el sector més contrari a la investidura de Mas. En un comunicat, Endavant ha cridat a rebutjar l'oferta de JxSí i anar a eleccions al març, perquè, contràriament, es regalarà "tot el capital polític de la CUP al projecte regeneracionista de Podem, de manera que s'estancaria el vot independentista per sota del 40%".