Colau insta a 'Le Monde' el Govern que surti del 20-D a facilitar un referèndum a Catalunya

L'alcaldessa de Barcelona, que ha fet campanya a favor de Podem, adverteix dels "costos polítics i socials" de seguir en l'"immobilisme"

1
Es llegeix en minuts

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha tornat a reivindicar la celebració d'un referèndum d'autodeterminació a Catalunya per atendre la voluntat del 80% dels catalans que s'han mostrat partidaris d'una consulta. En un article publicat al rotatiu francès 'Le Monde''Le Monde', Colau considera que aquesta seria la millor fórmula per "normalitzar el debat polític a Catalunya i a Espanya" i emplaça a facilitar-lo al Govern que es constitueixi després de les eleccions generals de diumenge que ve.

Colau recorda que el PP "ha bloquejat tota temptativa de consulta democràtica" amb l'argument que la Constitució no la contempla. Per superar aquest escull, l'alcaldessa proposa inspirar-se en la jurisprudència internacional, més concretament en el cas del Canadà, que permetrà celebrar un referèndum sense haver de reformar la Carta Magna. "L'experiència de les consultes realitzades al Quebec i a Escòcia demostra que un referèndum es pot organitzar dins d'una normalitat democràtica, exposant els costos i els beneficis d'una eventual secessió", subratlla.

Notícies relacionades

Al seu parer, el "bloqueig institucional" és "insostenible", i adverteix que si el nou Executiu segueix instal·lat en l'immobilisme "els costos polítics i socials seran superiors a aquells que permetrien al poble resoldre els conflictes a través de procediments democràtics".

FI DEL BIPARTIDISME

Colau, que durant aquesta campanya electoral ha recolzat de manera activa Podem --aquest divendres, participarà en el míting de final de campanya a València amb Pablo Iglesias i Mònica Oltra--, aprofita l'article per recordar que Podem és l'únic partit d'àmbit nacional que aposta per un referèndum i considera que els comicis podrien obrir una nova etapa política amb el final del bipartidisme.