CAMÍ CAP A LES URNES

Homs ataca la CUP perquè la seva ideologia pot fer "impracticable" el procés

El candidat convergent reclama una Hisenda pròpia "a les antípodes" de la que dirigeix Montoro

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

En una roda de premsa amb el conseller d'Economia en funcions, Andreu Mas-Colell, i el responsable del programa per a la Hisenda catalana, Joan Iglesias, Homs ha defensat la Hisenda catalana i ha aprofitat novament, com en les últimes compareixences, per criticar les posicions de la CUP: "Si en aquest camí -que és delicat i requereix gran cohesió i saber què és prioritari- ens dediquem a buscar accents, això ho fa molt difícil o impracticable perquè quan tinguem els instruments propis de l'Estat tindrem anys, dècades, temps de sobres per discutir si les coses han de ser així, si els models, o com enfocar-ho, amb les majories de cada moment” Homs ha afegit que "sembla que alguns no tinguin aquest objectiu entès com a prioritat, que no és renunciar a l'aposta ideològica de cadascú”.

Ha afirmat que existeix una discriminació fiscal amb Catalunya per part dels "polítics espanyols". "Hem pagat a l'avançada durant els últims 30 anys i per contra hem rebut compromisos incomplerts sempre", ha criticat Homs sobre les relacions del catalanisme amb el Govern de l'Estat. El candidat ha denunciat que en 30 anys la relació de Catalunya amb Espanya ha sigut desfavorable en els diferents models de finançament pactats pels respectius governs. Homs ha demanat una Hisenda pròpia "a les antípodes" de la que dirigeix el ministre Cristóbal Montoro.

PER LA HISENDA PRÒPIA

"Ens fa falta una Hisenda pròpia, fa deu anys que hi lluitem, al principi amb un punt de soledat", ha afirmat el candidat. El text del tripartit, ha recordat en relació amb l'Estatut, no contemplava una Hisenda pròpia que recaptés tots els tributs. I ha denunciat que l'Estatut aprovat no es va complir en relació amb la creació del consorci tributari amb l'Estat.

"Que pagui tothom i així tots paguin menys, és a dir, garantir l'Estat del benestar, sense més retallades", ha argumentat en relació amb la necessitat de disposar d'una Hisenda catalana.

Notícies relacionades

RECURS AL SUPREM I FALTA DE FUNCIONARIS

Per la seva part Mas-Colell, ha afirmat que malgrat la decisió del Govern de fer efectiu el FLA a Catalunya, els serveis jurídics del Govern català segueixen estudiant i plantejant la interposició d'un recurs davant el Tribunal Suprem. "Els nostres serveis jurídics estan estudiant l'acord i l'ordre, que és molt atípic, té un prefaci que és incendiari. I davant de disposicions que clarament tracten diferent Catalunya que la resta de comunitats sembla clar que hi ha raons jurídiques per portar això al Suprem, ho estan treballant els nostres serveis jurídics en el marc temporal que correspon. Dos mesos des de l'acord”, ha afirmat Mas-Colell, que per una altra part ha admès que l'actual dotació de funcionaris per atendre les competències sobre tributs propis i cedits és insuficient: "És massa petita, té dotacions de personal insuficients per gestionar les seves competències actuals”, ha admès el conseller en funcions.