Mas: "Amb investidura o sense, el procés tirarà endavant"

El president anuncia que es tornarà a presentarà si hi ha eleccions al març

Anuncia que les tres lleis del pla de ruptura no seran "operatives"

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, ha confirmat la seva voluntat de tornar a presentar-se com a candidat si es convoquen eleccions al març. En tot cas, en una entrevista a la cadena SER, Mas ha afirmat que tots els escenaris estan oberts, tant l'acord final amb la CUP com la convocatòria dels comicis.

"Amb investidura o sense, aquest procés el defensarem igualment i tirarà endavant; la gent tindrà l'opció d'expressar el seu vot o bé es resoldrà amb la investidura, per un camí o un altre la solució vindrà. És un tema d'un mes o tres mesos, no és gaire temps perquè fa dècades, segles, que reivindiquem que es reconegui la personalitat nacional de Catalunya", ha afirmat el líder de CDC.

Respecte a les negociacions amb la CUP i a l'article de l'exdiputat anticapitalista David FernàndezDavid Fernàndez, en què s'obria a la possibilitat que dos parlamentaris d'aquesta força votin a favor de la investidura de Mas a canvi d'un pla de xoc social, Mas ha deixat oberta tant l'opció d'un pacte final com les eleccions, i ha afirmat que hi ha debat intern a la CUP: "Sí que hi ha un debat en profunditat, hi ha opinions diverses, m'imagino que hi ha gent a la CUP que no acaba d'entendre que estiguem en aquest bloqueig després de dos mesos llargs. Tenim la majoria per iniciar el procés i espero que en algun moment això s'aclareixi, hi ha temps fins al 10 de gener, estem pendents".

CANDIDAT DE NOU

Per una altra part, Mas ha anunciat que si se celebren noves eleccions, es presentarà com a candidat perquè el compromís que va adquirir de retirar-se quan estigués encarrilat el procés sobiranista no incloïa l'escenari d'un veto com el que es podria produir ara per part de la CUP: "La meva idea és presentar-me perquè vull culminar aquest procés, ajudar a culminar aquest procés, es veurà amb quin esquema s'ha de fer, però la meva disposició és total per culminar-lo i que es faci bé. Hi ha molta gent que en aquest moment decisiu ha de fer un pas endavant, no un pas enrere, no han de sortir en un moment crucial".

En aquest sentit, ha explicat que el seu compromís de retirada no es produiria per aquests motius: "Si se'm veta com a candidat, quedo alliberat d'aquest compromís, que està lligat al final del procés polític de transició nacional, no que hi hagi un veto pel mig".

Notícies relacionades

Respecte a la CUP, ha recordat que disposa de 10 diputats respecte als 62 de Junts pel Sí, i ha pronosticat que, davant les diferències totals amb la força anticapitalista excepte en el tema nacional, si hi hagués investidura, durant la resta de la legislatura s'arribaria a acords amb altres partits.

LLEIS CONGELADES I TC

Respecte a la sentència del Tribunal ConstitucionalTribunal Constitucional que anul·la la declaració rupturista votada per Junts pel Sí i la CUP al Parlament el 9 de novembre, Mas ha afirmat que el TC "no pot anul·lar la voluntat d'una part significativa de la societat catalana". El líder de CDC ha assegurat que en cap moment s'ha vulnerat la legalitat. Encara més, ha afirmat que les tres lleis que preveu la declaració de "desconnexió", referides a transitorietat jurídica, hisenda catalana i seguretat social (anul·lades pel TC), estarien preparades, però no entrarien en vigor els mesos vinents. Es tracta de "preparar les estructures d'Estat, no perquè siguin operatives sinó perquè, de cara a l'eventualitat d'un Estat català, tot estigui a punt i preparat".