ENQUESTA DEL GESOP

Els espanyols prefereixen un pacte de PP i C's després de les eleccions generals

El 28,4% dels ciutadans beneeixen un acord de Rivera i Rajoy, seguit d'un del PSOE i Podem, amb un 24,8%

Els catalans es desmarquen de la tendència majoritària i el 42,8% aposta per una aliança de Sánchez i Iglesias

Mariano Rajoy, durant la reunió que va mantenir amb Albert Rivera, de Ciutadans, avui, a la Moncloa.

Mariano Rajoy, durant la reunió que va mantenir amb Albert Rivera, de Ciutadans, avui, a la Moncloa. / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
JUAN RUIZ SIERRA / MADRID

L'enquesta formula la pregunta en condicional, com dicten els usos demoscòpics, però a la llum de l'escenari que dibuixa el mateix estudi, amb un desenllaç electoral sense ningú capaç de governar sense suports externs, aquell temps verbal resulta gairebé prescindible. “Si en les pròximes eleccions generals cap partit obtingués majoria absoluta, ¿quins partits preferiria que pactessin?”, inquireix el sondeig del Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a EL PERIÓDICO. L'opció favorita és la d'un acord entre el PP i Ciutadans.

El 28,4% dels espanyols, tres de cada 10, advoquen per una aliança del partit de Mariano Rajoy amb el d'Albert Rivera. A més de tres punts, amb el 24,8%, se situa un pacte entre socialistes i Podemsimilar al que s'ha produït en molts grans municipis i autonomies. Molt per darrere, la possibilitat que prefereix la direcció del PSOE: un acord de Pedro Sánchez amb Ciutadans, que concita el suport del 19,9% dels sondejats, molt menys que en l'enquesta de l'abril passat, quan el 29,7% recolzava aquesta opció.

OPCIONS MINORITÀRIES

Notícies relacionades

Ja en la franja clarament minoritària se situa una aliança entre Rivera i Pablo Iglesias (5,9%), així com la denominada “gran coalició” de socialistes i conservadors (5,3%). L'estudi, per tant, mostra que Ciutadans, més que cap altra força, és el partit amb més capacitat de pactar a ulls dels espanyols.

Però no en totes les comunitats. Els acords després del 20-D es veuen de forma molt diferent a Catalunya, on un percentatge pròxim a la meitat dels enquestats, el 42,8%, prefereix un pacte del PSOE i Podem, a moltíssima distància de la resta d'opcions: PSOE i Ciutadans (15,1%), PP i Ciutadans (13,8%), Ciutadans i Podem (6,3%) i PP i PSOE (3,1%). L'escenari és similar a Euskadi. Andalusia i Madrid, en canvi, són els territoris on hi ha més defensors d'una aliança entre les sigles de Rajoy i les de Rivera, beneïda pel 37,1% dels votants en la primera autonomia i el 34% en la segona.