NOVES INDAGACIONS EN LA TRAMA

El jutge estreny el setge a CDC pel finançament il·legal

Arresta també el director d'Infraestructures i sis executius de constructores

La Guàrdia Civil deté el tresorer de Convergència i registra la seu del partit

Artur Mas, ahir, durant la compareixença davant la premsa.

Artur Mas, ahir, durant la compareixença davant la premsa. / ALBERT BERTRAN

3
Es llegeix en minuts
J. G. ALBALAT / BARCELONA / MARGARITA BATALLAS / MADRID

La Guàrdia Civil va detenir ahir 10 persones i va practicar més d'una vintena de registres, entre els quals un a la seu de Convergència Democràtica (CDC) a Barcelona, pel presumpte finançament il·legal del partit nacionalista a través del cobrament de comissions a canvi d'obra pública. Els agents van detenir a primera hora del matí al seu domicili el tresorer de CDC i administrador de la fundació convergent CatDem, Andreu Viloca, i, després, l'exgerent del partit i secretari del patronat d'aquesta fundació, Carlos del Pozo, així com una administrativa. De forma simultània, es va procedir a l'arrest de Josep Antoni Rosell, director de l'empresa pública Infraestructures de Catalunya, l'ens públic encarregat de licitar les obres de la Generalitat, que també va ser registrat, i de sis directius de cinc constructores. A un setè no se'l va detenir perquè es trobava a Cuba. Se'ls atribueixen diversos delictes, entre els quals hi ha el de finançament il·legal de partits polítics

La tercera fase del cas 3% va ser dirigida pel jutge del Vendrell Josep Bosch -que va iniciar les indagacions el 2014 arran d'una denúncia contra l'alcalde de Torredembarra, Daniel Massagué- i els fiscals anticorrupció Fernando Bermejo i José Grinda. Els dos cops anteriors van ser l'entrada el juliol passat a l'empresa Teyco i la detenció, entre d'altres, de Jordi Sumarroca, fill d'un dels fundadors de CDC, i el registre el 28 d'agost de la Fundació CatDem i del despatx de Viloca a la seu de CDC. Els documents trobats en aquestes actuacions han permès estrènyer el setge contra el tresorer de Convergència i els empresaris acusats de pagar comissions (la mitjana és d'un 3%) al partit d'Artur Mas a canvi de l'adjudicació d'obra pública o serveis públics. La fiscalia sosté que ha actuat a causa del risc de destrucció de proves.

IRRITACIÓ PRESIDENCIAL / Com va succeir a l'agost, la irrupció dels agents a la seu convergent va tornar a irritar el líder del partit nacionalista, Artur Mas, que va afirmar que tant ell com CDC se senten «objecte de caça major» i va criticar la «sobreactuació» de la Guàrdia Civil i la fiscalia. «No trobaran res irregular perquè no hi ha res irregular en l'adjudicació», va assegurar, informa Fidel Masreal.

Fonts pròximes a la investigació van assegurar que l'anàlisi documental i informàtic de l'ordinador i les caixes de documentació intervinguts al despatx del tresorer de CDC a l'agost ha sigut l'espoleta perquè la Guàrdia Civil, per ordre del jutge, llancés ahir la macrooperació. La fiscalia sosté que és «d'especial rellevància» que es recollissin documents destruïts en una trituradora al despatx de Viloca (també administrador de les fundacions Fòrum Barceliona i Nous Catalans). Aquests papers han sigut reconstruïts i han permès confirmar que empreses beneficiàries d'adjudicacions han donat fons a la fundació CatDem. Els investigadors sospiten que el destí final d'aquests diners era CDC.

Notícies relacionades

Al llarg del dia, la Guàrdia Civil va detenir directius o exalts càrrecs de les empreses Copisa, Rogasa, Grup Soler, Oproler i Tec Cuatro, i van registrar les seves oficines i els seus domicilis. Els agents també es van personar a Urbaser, tot i que el directiu que buscaven es troba a l'estranger, a l'Ajuntament d'Olot i a Sant Fruitós del Bages. Les empreses investigades han fet quantioses donacions a la fundació CatDem.

LES SOSPITES / Urbaser és una filial del grup ACS, la fundació del qual ha fet donacions a la fundació de CDC. Els investigadors segueixen el rastre de la concessió del servei de neteja i escombraries de l'Ajuntament d'Olot, adjudicat el 2011 per 2,34 milions a una unió temporal d'empreses (UTE) formada per Ifgar i Urbaser. El Grup Soler, per la seva part, també ha aportat importants quantitats de diners a Catdem. Aquesta empresa, situada a Sallent, va construir el centre cívic Nexe a Sant Fruitós del Bages. L'actual alcalde del municipi, Joan Carles Batanés (Gent fent Poble), va afirmar ahir que «qui ha d'estar preocupada és la gent de CiU, que governava en aquell moment». La constructora va fer una donació a CatDem d'un 3% exacte d'aquesta obra.