l'estratègia ecosocialista

ICV avança el seu congrés per renovar la cúpula després de les generals

Herrera reconeix errors en la campanya del 27-S però ratifica el pacte amb Podem

2
Es llegeix en minuts
JOSE RICO / BARCELONA

Molt a la manera d'ICV, és a dir, sense que transcendeixin les crítiques internes i de manera que sembli un gest natural, la cúpula ecosocialista ha fet el primer pas per assumir les conseqüències del revés electoral de diumenge. Després de cinc hores de reunió de l'executiva del partit, dilluns a la tarda, la direcció que colideren Joan Herrera i Dolors Camats va decidir avançar a principis de l'any que ve la seva assemblea nacional, que no tocava fins al maig del 2017. En aquesta cita Iniciativa renovarà la seva cúpula, i això presumiblement comportarà el relleu dels seus actuals màxims dirigents. Tot dependrà de si les eleccions generals confirmen o desmenteixen el fracàs de la «confluència» amb Podem.

Herrera va reconèixer ahir «errors», en plural, en l'estratègia de campanya de Catalunya Sí que es Pot, però només en va citar un: no haver sigut capaços de contrarestar el «marc plebiscitari» en què es desenvolupaven els comicis. 24 hores després que fos el candidat de la coalició, Lluís Rabell, qui fes la primera autocrítica, el colíder ecosocialista va reiterar l'argument que l'extrema polarització entre el  i el no a la independència va invisibilitzar la proposta alternativa de Sí que es Pot. Malgrat això, va reafirmar la seva aposta per seguir units a Podem de cara a uns comicis en què, va pronosticar, l'eix dreta-esquerra tindrà més cabuda, i per aquí pot calar millor el missatge de la coalició.

Aquestes eleccions, en què Iniciativa i Podem preveuen reeditar la denominació de Sí que es Pot, marcarà la profunditat dels ajustos que ICV farà en la seva assemblea, que se celebrarà menys d'un any després de l'última, en què el partit va girar full del federalisme i va dirigir la seva brúixola cap a un Estat lliure associat a Espanya a través d'una relació confederal. En aquest cas, no obstant, l'eix central del debat serà el balanç de l'aliança amb Podem.

Notícies relacionades

¿CANDIDAT A LES GENERALS? / Iniciativa es va entregar a la confluència donades les adverses expectatives electorals que li auguraven els sondejos si concorria en solitari en competència amb el partit lila. Però sectors ecosocialistes sostenen que l'excessiu protagonisme de Pablo Iglesias en la campanya del 27-S va acabar tenint efectes contraproduents. Un factor clau que va aplanar la confluència amb Podem va ser la renúncia d'Herrera i Camats a repetir a les llistes. Ara sobre la taula hi ha la possibilitat que Herrera encapçali la candidatura al Congrés per Barcelona, tornant amb això a la política estatal, que va abandonar per ser candidat a les autonòmiques el 2010.

De moment, Catalunya Sí que es Pot seguirà ancorada en la celebració del referèndum com a única sortida plausible al conflicte territorial. Una via que, segons afirma Herrera, el temps demostrarà que «té recorregut». El coordinador d'ICV va acusar Artur Mas d'haver propiciat, amb la seva aposta independentista, «el Parlament amb menys diputats catalanistes de la història», davant l'auge de Ciutadans.