ELS CASOS PENDENTS DEL PARTIT NACIONALISTA

Refundació amb llast

Jubilar dirigents històrics i canviar les vies de finançament, claus de l'estratègia de CDC enfront dels casos de corrupció

Pujol, Millet, Alavedra i Crespo, principals ombres

Daniel Osácar 8 L’extresorer de Convergència, ahir, sortint de la seu central del partit a Barcelona.

Daniel Osácar 8 L’extresorer de Convergència, ahir, sortint de la seu central del partit a Barcelona. / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

A més a més de la investigació sobre presumptes comissions per obres que ahir va portar la Guàrdia Civil a registrar la seu de CDC i de la seva fundació Catdem, sobre el partit d'Artur Mas pengen diversos casos de corrupció que segueixen vius i són una de les lloses, si no la principal, que la direcció convergent tracta d'aixecar mitjançant l'anomenada «refundació» del partit. En una entrevista a EL PERIÓDICO al febrer, el diputat al Congrés Carles Campuzano va resumir el que passa al seu partit en termes gramscians: «A CDC, el que és vell no acaba de morir i el que és nou està naixent».

Parlant del que és «vell», sens dubte el terratrèmol de més intensitat, i amb més ramificacions, ocorregut en l'entorn convergent ha sigut l'anomenat cas Pujol, del qual es compleixen 13 mesos. La confessió del fundador del partit que va ocultar a Andorra l'herència del seu pare va reobrir el debat sobre el possible finançament irregular de CDC i sobre les dubtoses activitats d'alguns dels fills de l'expresident, en especial del primogènit Jordi. La família gairebé al complet és objecte d'investigació per diferents causes. Davant la força de l'ona expansiva, Artur Mas va pactar amb Pujol la renúncia d'aquest a les seves atribucions com a expresident. Des d'aleshores, CDC defensa la presumpció d'innocència del clan Pujol, i assegura -en paraules de Mas- que es tracta d'un assumpte «privat i familiar» que no afecta el partit.

Penja també sobre el partit el cas Palau, de suposat finançament irregular mitjançant injeccions econòmiques de l'empresa constructora Ferrovial, canalitzades a través del Palau de la Música. El jutge del cas va requerir a CDC una fiança de més de 6 milions d'euros que el partit ha cobert inicialment amb la seva seu central al carrer de Còrsega de Barcelona i -després de l'operació de venda d'aquest edifici- amb una sèrie de seus territorials, concretament 15.

Afecta també, i molt, que històrics dirigents com Macià Alavedra o la mà dreta de Pujol en els inicis de la Generalitat després de la transició, Lluís Prenafeta, fossin detinguts i segueixin imputats pel cas Pretòria, juntament amb el llavors alcalde de Santa Coloma de Gramenet, el socialista Bartomeu Muñoz, per una xarxa de presumptes suborns, corrupció urbanística i blanqueig. O el cas de l'exalcalde de Lloret de Mar i diputat Xavier Crespo, a qui s'acusa de tracte de favor a un empresari rus vinculat a una trama mafiosa.

'CAS ITV' / Una de les estratègies de defensa de l'equip de Mas és que els casos, inflats per l'aparell de l'Estat per atacar el sobiranisme, pertanyen al passat. Però aquest no és el cas de l'escàndol que va fer saltar del pont de comandament del partit Oriol Pujol, fill de l'expresident, imputat pel cas ITV, per haver presumptament cobrat comissions a canvi d'un tracte de favor. Era el secretari general del partit i aspirant a succeir Mas.

Notícies relacionades

Ara el número dos és Josep Rull, que esgrimeix l'acord amb Transparència Internacional per auditar CDC, proposa un sistema de finançament basat només en donatius personals i pilota una refundació que a les llistes del 27-S s'ha notat parcialment. Encara que hi ha qui hauria esperat que les llistes fossin més valentes per girar full respecte a certs dirigents històrics.

Tornant a la frase de Campuzano, la vinculació de CDC amb la corrupció dependrà òbviament del que decideixin els tribunals, però també de si el que és «vell» acaba de morir definitivament.