L''ANNUS HORRIBILIS' D'UN CLAN

'Cas Pujol': un any a les vinyetes de Ferreres

Repàs a base d'humor gràfic de tot el que ha donat de si la confessió de l'expresident d'haver ocultat fons a l'estranger

1
Es llegeix en minuts
RAFA JULVE / BARCELONA

Jordi Pujol i família són un filó per als humoristes gràfics i cap d'ells ho explota millor que Ferreres. La seva secció diària 'Animus iocandi' s'ha convertit en un excel·lent compendi de tot el que ha passat des que l'expresident va confessar que ocultava una fortuna a l'estranger. Un 'annus horribilis' resumit a cop de vinyeta.

Tothom rep, als dibuixos de Ferreres. L'exmolt honorable, per descomptat; la seva dona, Marta Ferrusola, per descomptat. I també els seus fills, amb menció especial a Jordi Pujol Ferrusola, Júnior, a qui igual se'l veu saludant Artur Mas a bord d'un Ferrari com declarant davant el jutge Pablo Ruz o rient-se amb tota la família de les seves compareixences en la comissió d'investigació del Parlament, una altra que rep alguna dedicatòria.

També apareixen retratades les reticències de Mas a fer que el relacionin amb el clan de qui va ser el seu mentor, però el bàndol convergent no és l'únic blanc dels acudits. Les relacions entre el 'cas Pujol' i el 'cas Camarga' --protagonitzat per Alicia-Sánchez-Camacho i l'ex de Pujol júnior Victoria Álvarez-- surten il·lustrades en més de una ocasió. Igual que el Govern central i el seu president, Mariano Rajoy.

Notícies relacionades

En les seves vinyetes Ferreres plasma sense manies l'ús que l'Executiu del PP ha volgut donar al 'cas Pujol' per desgastar els nacionalistes i percudir en el procés sobiranista. A bord del seu vaixell 'El temido', els dirigents conservadors apareixen en més d'una il·lustració intentant treure partit de l'escàndol de la suposada 'deixa'.

Fins i tot el PSOE i, especialment, la presidenta de la Junta, Susana Díaz, surt escaldat amb el 'cas Pujol'. Ferreres no dubta a fer mofa de l'escàndol de l'expresident de la Generalitat, però tampoc desaprofita l'ocasió per recordar a altres partits que també tenen les seves cosetes sota l'alfombra.