REVISTA DE PREMSA

Grècia diu 'no'

Tot el quiosc es bolca en el referèndum grec amb diferents títols que van des de l'apocalipsi hel·lè fins a la responsabilitat europea

4
Es llegeix en minuts
ALFONS RIBERA / BARCELONA

La incògnita s'ha resolt. Grècia ha votat 'no' a més austeritat. I com van prometre els dirigents de Syriza, és hora de tornar a la taula de negociacions i de temperar els discursos. Es podria extrapolar que ha guanyat Tsipras i han perdut Rajoy i Merkel, que fa sis mesos que torpedinen el vaixell grec per enderrocar el Govern populista. L'espanyol perquè ja nota al cul la calor del coet Podem i l'alemanya perquè no suporta que uns que acaben d'arribar siguin capaços de discutir les seves errònies i contraproduents polítiques d'austeritat en defensa de les entitats financeres del seu país. La cancellera no pot entendre que uns joves descarats no l'obeeixin, quan ni el pusil·lànime Hollande, que des de l'altura de França era qui li havia d'haver plantat cara quan va arribar al poder, es va atrevir a fer-lo. Ha torejat Hollande Renzi i ha domesticat tots els altres membres de l'Eurogrup. Menys aquests aficionats de nova onada. Lògicament, ara s'espera l'enrabiada de la senyora i la venjança dels febles, els rajoy i companyia, perquè enderroquin aquesta colla d'atrevits. Aquest poble, possiblement el més feble de la comunitat, que ha dit en veu alta el que haurien d'haver proclamat els forts: s'han de salvar les persones i no només els bancs.

Davant aquesta tessitura, el quiosc respon segons el seu enfocament ideològic. La dreta anunciant l'apocalipsi grega i confonent el rerefons del referèndum. 'El Mundo', per exemple, assegura que els grecs han votat 'no' a Europa. 'La Razón', que comença amb un joc de paraules grecoespanyoles com "sense oxigen", afirma que Grècia ha celebrat "la festa del desastre". I 'Abc', que els hel·lens han triat l'abisme. Tremendisme. La resta de la premsa es reparteix entre els que opten per la via purament informativa del resultat de la consulta i els que, com 'El País', van més enllà i aposten perquè ha arribat l'hora d'Europa. I en això potser radica la solució. La UE no pot permetre l'enfonsament de Grècia perquè els seus tractats fundacionals i constitucionals l'hi impedeixen. I no pot expulsar els grecs de l'euro perquè estaria condemnant al mateix temps la moneda, la representativitat de la divisa i del mateix club comunitari, perquè obriria el camí als euroescèptics que creixen com bolets al continent i perquè crearia un precedent perillosíssim que acabaria d'enfonsar l'escassa conjunció d'una comunitat molt poc compacta. Si avui li fan això a Grècia, demà m'ho poden fer a mi.

Evidentment, els que confonen el sentit del referèndum asseguren que la UE és un club amb unes regles per a tots. I així és. Però és que Grècia no s'ha negat mai a pagar el deute, l'únic que ha dit, i això explica la consulta, és que no vol seguir carregant-lo a l'esquena dels ciutadans. I fins i tot l'entitat més venuda del món a les corporacions i els bancs, com és l'FMI, els ha donat la raó. Grècia, ha dit, necessita una quitació del 30% del seu deute, un reescalonament d'aquest deute i una nova ajuda financera de 52.000 milions d'euros. Una quantitat destinada a pagar els interessos mentre el país, sense l'ofec d'aquesta rèmora, pugui créixer i començar a crear romanents poder pagar algun dia amb els seus diners, i no amb els que li presta el BCE, l'ingent deute que el PP i el PSOE grecs van crear amb les seves corrupcions i tripijocs. La pilota és a la teulada de la UE, i per més que hagin teoritzat els experts de Brussel·les, castigar Grècia en aquests moments és escopir al sol.

Les portades dels diaris

El Mundo: "Grècia diu 'no' a Europa"; "Reunions a Brussel·les i Madrid per analitzar l'escenari"; "Brindis amb raki a l'illa de Naxos, per Antonio Lucas"; "Monedero: 'Tsipras salvaguarda l'essència de la democràcia a Europa"; "Pujol Jr. va ingressar 3,6 milions de Copisa"; "Nibali i Quintana ja perden un minut i mig".

La Razón: "Grècia dóna un 'no' a la UE i celebra la festa del desastre. Sense OXIGEN"; "El PP no compta amb Aznar per a la convenció del cap de setmana que ve"; "Bildu rep els turistes de Sant Fermí amb 'Benvinguts a Euskal Herria'"; 

La Vanguardia: "Majoritari suport de Grècia a Tsipras en el seu pols amb Europa"; "L'onada de calor arriba avui a la seva cota màxima després de passar de 40º"; "Beure molt i molt de pressa a Barcelona"; "Cifuentes: 'Aniré amb Catalunya per a un altre finançament'"; "Contador i Froome obren forat amb els seus rivals"; "Martínez, capitana del tennis espanyol a la Davis"; "El pare de Messi denuncia agressions a la seva família a Xile".

EL PERIÓDICO: "Grècia recolza Tsipras"; "Espanya viu l'arrencada de l'estiu més calorós"; "Contracte a un exsoci a Hàbitat Urbà".

El País: “Hora de la veritat a Europa després del ‘no’ rotund de Grècia”; “Els partits deuen als bancs 205 milions d'euros”.

Notícies relacionades

Ara: “NO”; “CDC i l’ANC qüestionen l’absència de polítics en la ‘llista per la independència’”.

El Punt Avui: “Grècia diu no”; “L’ANC planteja una llista amb políticis”.