El Govern i el PP es llancen en ofensiva contra Sánchez

Floriano l'acusa de convertir al PSOE en una "sucursal" de Podem i Ayllón el compara amb el regidor dimitit d'Ahora Madrid

3
Es llegeix en minuts
PATRICIA MARTÍN / MADRID

El Govern i el PP han emprès una ofensiva contra el PSOE i han col·locat Pedro Sánchez al centre de la diana. El PP només ha pogut formar Govern en 21 de les 40 capitals de província en què va guanyar i ha perdut desenes d'alcaldies ja que el PSOE, sempre que ha pogut, ha afavorit pactes per desallotjar-los del poder, cosa que ha molestat molt la seu del partit al carrer de Génova i a la Moncloa.

Mariano Rajoy va intentar evitar-ho en una reunió amb el mateix Sánchez, però així que va comprovar que el secretari general del PSOE no li feia cas, el Govern i el PP es van llançar a una ofensiva amb un comunicat inèdit comunicat en què, divendres passat, els conservadors qualificaven el principal partit de l'oposició de "mesquí i sectari"; estratègia a què s'ha unit el mateix Rajoy aquest cap de setmana amb dos tuits contra Sánchez.

Aquest dilluns, en una conversa informal amb periodistes després de visitar el Pavelló d'Espanya de l'Expo de Milà, ha responsabilitzat el líder del PSOE de l'elecció de persones com el regidor madrileny d'Ahora Madrid Guillermo Zapata, que ha dimitit 48 hores després de prendre de possessió arran de la polèmica desfermada per uns tuits ofensius sobre els jueus i les víctimes del terrorisme.

Rajoy ha advertit que seria "horrible" per al futur d'Espanya que hi pogués haver un Govern de Podem i PSOE i ha lamentat que els socialistes hagin apostat per polítiques "molt radicals, extremistes i molt d'esquerres" amb la seva estratègia de pactes municipals.

Segons la seva opinió, donar ajuntaments com els de Madrid, Barcelona, Saragossa o València a partits que estan "als antípodes" del que ha de ser la centralitat política és una equivocació del PSOE, informa Efe.

'La sucursal del PSOE'

El vicesecretari d'organització del PP, Carlos Floriano, per la seva banda, ha fet un pas més al considerar que Sánchez directament ha "convertit" el seu partit en una "sucursal" de Podem. El dirigent conservador, després d'exhibir que el PP ha aconseguit governar en 3.000 dels 8.000 ajuntaments i és el partit amb més regidors, ha carregat contra el líder del PSOE per "regalar" desenes de consistoris, entre ells Madrid, València, Cadis o la Corunya, als "radicals", en referència a la formació liderada per Pablo Iglesias. 

Floriano ha subratllat, a més, furgant en la divisió que el tema dels pactes ha generat en el principal partit de l'oposició, que en aquests moments coexisteixen dos partits socialistes, el de Sánchez, i el de Felipe González, que al mateix temps que el primer tancava els acords amb Podem criticava aquest partit per ser l'"escolà" del chavisme veneçolà.

Segons el PP, Sánchez ha demostrat que entén que la regeneració democràtica només passa per "aniquilar l'adversari", que en aquest cas és "el partit més votat".

La comparació amb Zapata

En la mateixa línia, el portaveu del Govern, José Luis Ayllón, ha recolzat totalment el dur comunicat del PP contra el PSOE i ha comparat Sánchez amb Guillermo Zapata, el regidor d'Ahora Madrid que ha dimitit per uns tuits injuriosos que va escriure el 2011.

Notícies relacionades

Segons Ayllón, Zapata no ha renunciat al càrrec "pel que pensa sinó pel que els altres ens hem adonat que pensa". Igual que el regidor dimitit, el portaveu governamental ha considerat que Sánchez el "molesta que sapiguem com pensa" i que és capaç de pactar amb un llista de partits --entre els quals el PP inclou Bildu, tot i que el PSOE no ha pactat directament amb ells-- que segur que "indigna" més d'un socialista.

Ayllón ha considerat "preocupant", d'altra banda, que Zapata no hagi entregat l'acta de regidor i que un altre dels regidors d'Ahora Madrid qüestionat, Pablo Soto, encara no hagi fet un pas enrere.