Podem irromp amb força però no enterra el bipartidisme

La força lila ha de fixar encara la seva postura sobre els pactes postelectorals

Teresa Rodríguez aconsegueix 15 escons i diu que el «mapa polític ja ha canviat»

La candidata de Podem, Teresa Rodríguez, després de conèixer el resultat obtingut a les urnes.

La candidata de Podem, Teresa Rodríguez, després de conèixer el resultat obtingut a les urnes. / EFE / RAFA ALCAIDE

3
Es llegeix en minuts
IOLANDA MÁRMOL / MADRID

Hi ha ocasions en què en una xifra no hi cap tot un significat. És el que passa amb els 15 escons obtinguts per Podem, una foto fixa que obliga a llegir més enllà de l'àmbit quantitatiu per comprendre què ha succeït en el puzle andalús i començar a entreveure el que pot passar aviat en altres arenes polítiques. En aquests 15 escons hi ha contingut cert cansament per la vella política i una arravatada pulsió de canvi, però si alguna cosa revelen aquests vots és que el partit de Pablo Iglesias necessitarà robar més vots al PSOE si vol asfixiar el bipartidisme i forçar un segon cicle polític de la democràcia en les eleccions legislatives previstes per a finals d'aquest any.

«No és un pas suficient, però irrompre és un resultat fantàstic», subratllava ahir a la nit el secretari polític, Íñigo Errejón, que va viure els últims dies carregant l'angoixa d'anar a cegues en una campanya en què Podem no tenia diners per pagar enquestes i amb la prudència del que no s'acaba de creure els sondejos que els atorgaven fins a 22 diputats.

En efecte, no van ser tants. La nit electoral es va anar desinflant i l'eufòria de les enquestes a peu d'urna es va refredar amb el resultat d'unes paperetes que van apostar pel canvi a mig gas, sense destronar el PSOE. Els quadros del partit tenien clar que Andalusia seria la batalla més dura perquè la base del seu creixement es consolida en les fugues de simpatitzants socialistes, que finalment han sigut més fidels del que pronosticaven els estudis demoscòpics.

UNA NOTA ACCEPTABLE / A Podem expliquen que no s'ha de veure aquestes eleccions com una foto fixa, sinó com el primer fotograma d'un procés imparable que portarà al final del bipartidisme. «El mapa polític ja ha canviat», va assegurar la candidata a la Junta, Teresa Rodríguez, després de conèixer el resultat. El líder del partit, Pablo Iglesias, a través d'un apunt a Twitter, es va recolzar en els versos d'Antonio Machado («Se hace camino al andar», va dir) per donar les gràcies als andalusos per fer el primer pas». Informalment diferents veus del partit admetien que en aquesta xifra -15- estava traçada la línia vermella entre una nota acceptable i una de dolenta.

Ahir a la nit, la seu acabada d'estrenar del carrer Princesa de Madrid, Iglesias, el número tres, Juan Carlos Monedero, i la responsable d'anàlisi política, Carolina Bescansa miraven d'encaixar en els possibles escenaris postelectorals que s'obren. La guanyadora de les eleccions, Susana Díaz, va assegurar durant la campanya que no pactaria amb Podem i ara els del partit lila han de posicionar-se. En aquest escenari, a Podem li importen les aliances a Andalusia per la influència potencial que puguin tenir en les eleccions autonòmiques i municipals del maig. Amb un discurs focalitzat contra la casta, els d'Iglesias no poden permetre's la incoherència de votar a favor de la investidura de Díaz, realitat que deixaria la porta oberta més a una abstenció que a un vot en contra. L'estratègia a adoptar va ser analitzada dissabte a Sevilla pels dirigents del partit i, tot i que es van traçar les claus, la decisió no s'ha pres, segons fonts coneixedores del partit.

Notícies relacionades

El resultat electoral posa fi a una campanya que Podem ha viscut amb més desassossec que il·lusió. Un dels seus líders explicava a aquest diari que s'han sentit com l'alumne que acaba d'incorporar-se al col·legi, li posen un examen sorpresa el primer dia, i a més és de matemàtiques. Podem ha aconseguit aprovar amb nota digna, però el resultat ponderat és agredolç i es va barrejar ahir a la nit amb la confirmació oficial d'un assumpte personal que ha aconseguit colar-se en les pàgines polítiques. Pablo Iglesias i Tania Sánchez

-excandidata d'IU- van fer pública la seva ruptura com a parella a través de les seves pàgines de Facebook.