Ruz obre judici oral pel 'cas Pretòria' i fa seure al banc dels acusats Alavedra i Prenafeta

Imposa als 11 acusats fiances per valor de 102,6 milions, i la més elevada és la imposada a l'exdiputat del PSC Luis Andrés García, 'Luigi', a qui reclama 30,1 milions

Lluís Prenafeta, després de declarar a l’Audiència de Barcelona, el gener del 2009.

Lluís Prenafeta, després de declarar a l’Audiència de Barcelona, el gener del 2009. / EFE / TONI ALBIR

1
Es llegeix en minuts
MARGARITA BATALLAS / MADRID

El jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz obre judici oral pel denominat 'cas Pretòria' de corrupció urbanística i fa seure al banc dels acusats 11 persones, entre elles l'exconseller de CiU Macià Alavedra i l'exsecretari general de la Presidència entre el 1980 i el 1990, Lluís Prenafeta. El togat els imposa fiances totals que arriben als 102,6 milions d'euros en concepte de responsabilitat civil. En el cas que no les dipositin en 10 dies es procedirà a l'embargament dels seus béns.

La fiança més alta, de 30,1 milions d'euros, és la imposada a l'exdiputat del PSC Luis Andrés Garcia, alies 'Luigi'. Prenafeta haurà de consignar 18,3 milions; Alavedra, 13,7 milions d'euros; Maria Lluisa Mas Crusells, 12,6 milions, i l'exalcalde de Santa Coloma Bartomeu Muñoz, també del PSC, haurà de dipositar 5,6 milions.

Notícies relacionades

En l'ordre d'obertura de judici oral, Ruz dóna 10 dies als acusats per presentar els seus escrits de defensa i designa la Secció Segona de la Sala Penal com a òrgan competent per a l'enjudiciament d'aquest procediment. En aquesta causa es jutjarà l'operativa que van establir els imputats des de l'any 2000 fins al 2009 per intermediar o influir en adjudicacions públiques en operacions urbanístiques desenvolupades en localitats de la província de Barcelona, conductes constitutives de delictes continuats de tràfic d'influències blanqueig de capitals, així com suborn.

La fiscalia ha demanat per a Alavedra i Prenafeta sis anys i 10 mesos de presó, mentre que per a 'Luigi' ha sol·licitat vuit anys.