VISITA A LES INUNDACIONS

Sánchez torna a trepitjar el fang

El líder del PSOE torna a la zona afectada per la crescuda de l'Ebre per denunciar la «inacció» de Rajoy

En el terreny 8 Sánchez, ahir durant la seva visita a Boquiñeni.

En el terreny 8 Sánchez, ahir durant la seva visita a Boquiñeni. / EFE / TONI GALÁN

2
Es llegeix en minuts
JUAN RUIZ SIERRA / BOQUIÑENI (SARAGOSSA)

Pedro Sánchez va contemplar ahir una vaca morta. També va escoltar una jota aragonesa i va fer una roda de premsa al costat d'un terreny inundat. El secretari general del PSOE va pujar primer a un AVE des de Madrid a Saragossa i després a un autobús que el va desplaçar fins a la localitat de Boquiñeni (952 habitants), una de les més castigades per la recent crescuda de l'Ebre, per celebrar al modest edifici del seu ajuntament, amb els principals dirigents del seu partit, una reunió de la comissió permanent.

La cita només es va centrar en les inundacions, un fenomen que el líder socialista ha agafat amb força. Hi veu l'exemple perfecte de la «inacció» del Govern i la presumpta tendència del seu president, Mariano Rajoy, a viure aliè a la realitat del carrer. En menys d'una setmana, Sánchez ha visitat la zona en dues ocasions. Primer, dimarts passat, per preguntar-se què «cony» havia de «passar» perquè el cap de l'Executiu es decidís a «trepitjar el fang». Segons va explicar dies més tard, la malsonant paraula, que va pronunciar en dues ocasions, li va sortir del «cor». I després, ahir, per reunir la cúpula del PSOE, seguir denunciant el «desinterès» del Govern, inspeccionar diversos llocs afectats (entre altres, la granja amb la vaca morta), comparèixer breument (només va acceptar quatre preguntes) al costat d'una superfície coberta d'aigua i alterar la vida del petit poble de Boquiñeni. Els habitants d'aquesta localitat, que fa 10 dies van haver de passar un parell de nits fora de casa a causa de les inundacions, van seguir en tot moment l'activitat del secretari general.

Cantada per una veïna de Boquiñani al davant de l'edifici del consistori, la jota li reclamava que portés «solucions» i no «promeses incomplertes». Hi va haver aplaudiments.

Notícies relacionades

«Volem demostrar la nostra solidaritat -va dir Sánchez després, acompanyat pels secretaris generals del PSOE a la Rioja, Aragó i Navarra, les autonomies més afectades per les inundacions-. La inacció del Govern i la seva descoordinació ha provocat una catàstrofe natural de magnitud incalculable».L'escepticismeEls socialistes no critiquen les inundacions, per descomptat, sinó la «resposta» que ha donat el Govern al fenomen. Fins divendres, i malgrat que la crescuda ja feia unes quantes setmanes que amenaçava els pobles riberencs, el Consell de Ministres no va aprovar una ajuda de 105,7 milions d'euros. Al secretari general del PSOE la quantitat, en principi, no li sembla malament. Però és escèptic. Va recordar que alguns ramaders i agricultors encara no han cobrat les indemnitzacions per la riuada de fa un parell d'anys.

I també creu que l'esforç resulta insuficient, que se n'hauria de fer més. Entre altres mesures, va proposar, a curt termini, crear una comissió interministerial i interadministrativa, posar en marxa un pla d'indemnitzacions (que de moment no ha quantificat), activar un programa de crèdits i reparar les infraestructures que han quedat afectades. Atès que considera que aquesta és una «qüestió d'Estat», Sánchez trucarà en els pròxims dies a Rajoy per demanar-li que estudiï amb calma i assumeixi les iniciatives plantejades pel PSOE. El cap de l'oposició no té gaires esperances de convèncer el president del Govern, però insisteix a dir que desplaçaments com el d'ahir són «necessaris».Delia Carcás, veïna de Boquiñeni, li va donar en part la raó al secretari general. «Ja sabem que és demagògia i politiqueig -va dir-. Però almenys ells han vingut fins aquí. Els altres no».