El jutge Vidal podria ser expulsat de la carrera judicial per redactar la Constitució catalana

El magistrat rep el plec de càrrecs, en què el promotor de l'acció disciplinària del CGPJ conclou que la seva actuació és sancionable

1
Es llegeix en minuts
MARGARITA BATALLAS / MADRID

El magistrat de l'Audiència de Barcelona Santiago Vidal ja ha rebut el plec de càrrecs amb el relat dels fets i les possibles sancions a què s'enfronta per participar en la redacció d'una Constitució catalanaConstitució catalana, segons han informat aquest dijous fonts del Consell General del Poder Judicial. Segons l'escrit, elaborat pel promotor de l'acció disciplinària del CGPJ, Jesús Fonseca-Herrero, Vidal podria ser suspès de feina i sou durant tres anys, traslladat fora de Catalunya o, fins i tot, expulsat de la carrera judicial.

Notícies relacionades

El dia 2, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va notificar a Vidal aquest plec de càrrecs en contra seu. Fonseca-Herrero considera que l'actuació del magistrat és sancionable i l'acusa de dues infraccions. La primera d'elles, tipificada a l'article 417.14 de la LOPJ, es refereix a la ignorància inexcusable en el compliment de deures judicials per vulneració del deure bàsic de fidelitat a la Constitució i a l'ordenament jurídic. L'altra falta, recollida a l'article 417.6, és la vulneració del deure d'observança del règim d'incompatibilitats de l'article 389.5 de la llei orgànica del poder judicial en relació amb l'article 1.3 de la llei 53/84 d'incompatibilitats del personal al servei de les Administracions Públiques.

Ara, Vidal té 8 dies per presentar el plec de descàrrecs, les al·legacions, i posteriorment la fiscalia elaborarà el seu informe. Amb aquestes dades, el promotor de l'acció disciplinària elaborarà la proposta definitiva de sanció, que elevarà a la comissió disciplinària, que decidirà si el sanciona o arxiva l'expedient. El ple del CGPJ s'hauria de pronunciar només en cas que sol·licités l'expulsió.