CORRUPCIÓ AL PP

Dimiteixen els diputats del PP Ricardo Costa i Yolanda García, imputats en el 'cas Gürtel'

El PP valencià es desfà de parlamentaris assenyalats per corrupció a quatre mesos de les eleccions

Ricardo Costa arriba, amb el seu advocat, a declarar al TSJCV.

Ricardo Costa arriba, amb el seu advocat, a declarar al TSJCV. / MIGUEL LORENZO

1
Es llegeix en minuts
LAURA L. DAVID / VALÈNCIA

Amb l'inici del 2015, el PP valencià s'ha quedat sense imputats per corrupció al parlament autonòmic. Ricardo Costaprocessat a mitjans de desembre pel jutge que instrueix la branca valenciana del 'cas Gürtel' per presumpte delicte electoral falsedat documental en les campanyes dels comicis autonòmics del 2007 i generals del 2008, ha presentat aquest divendres la renúncia al seu escó a les Corts valencianes. Amb Costa ha registrat la seva dimissió Yolanda García, també processada a Gürtel i tresorera del PP valencià el 2007 i el 2008, anys que investigava el magistrat José Ceres a les peces 1, 2 i 6 de la causa que s'instrueix al Tribunal Superior de Justícia valencià (TSJCV).

Tant Costa com García van iniciar la legislatura imputats en diverses peces de Gürtel que se segueixen al TSJCV i van augmentar la llista dels fins a onze diputats imputats que es van arribar a comptar en aquest període a la bancada popular. Costa, secretari general del PPCV entre el 2007 i el 2009, ha estat diputat en tres legislatures, i al parlament autonòmic ha estat coordinador de l'àrea econòmica del seu grup i portaveu d'Economia.

L'acte de processament que portarà una altra vegada al banc dels acusats Costa juntament amb els presumptes responsables de la trama corrupta, Álvaro Pérez, 'el Bigotes'Cándido HerreroPablo CrespoFrancisco Correa i diversos empresaris de la construcció com el nebot de l'expresident de les Corts Vicente Cotino Enrique Ortiz, va ratificar les principals conclusions de la policia i la Fiscalia Anticorrupció.

3,5 MILIONS EN CAMPANYES

Notícies relacionades

Segons la investigació, diversos constructors que eren adjudicataris d'obra pública de la Generalitat valenciana van pagar despeses de les campanyes del PPCV per als comicis locals i autonòmics del 2007 i les de les generals del 2008. Aquests actes els organitzava Orange Market i per a ells els empresaris de la construcció haurien confeccionat factures falses que giraven a la trama de Correa. La investigació va estimar que el PP valencià va pagar gairebé 3,5 milions d'euros de les campanyes del 2007 i el 2008 amb diner negre o amb donacions il·legals dels constructors.

No serà el primer judici per presumpta corrupció que afrontarà Costa, que ja es va asseure al banc dels acusats a principis del 2012 amb l'expresident valencià Francisco Camps en la coneguda com a 'causa dels vestits' derivada del 'cas Gürtel'. Un jurat popular els va considerar tots dos "no culpables".