Alavedra, Prenafeta i l'exalcalde de Santa Coloma Bartomeu Muñoz, a un pas del banc dels acusats

El jutge Ruz acaba la instrucció del 'cas Pretòria' i, juntament amb vuit imputats més, els acusa de tràfic d'influències, suborn i blanqueig de capitals

1
Es llegeix en minuts

El jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz ha tancat aquest dijous la investigació del 'cas Pretòria' i considera que hi ha indicis suficients per fer seure al banc dels acusats 11 persones, entre elles els exresponsables de CiU Macià Alavedra Lluís Prenafeta, així com l'exalcalde socialista de Santa Coloma de Gramenet Bartomeu Muñoz i l'exdiputat del PSC Luis García Sáez, àlies 'Luigi'.

En el seu acte, el magistrat els imputa delictes continuats de tràfic d'influènciessuborn i delictes continuats de blanqueig de capitals en el marc d'una trama que presumptament van desenvolupar els imputats entre els anys 2000 i 2009 per intermediar i influir en adjudicacions públiques desenvolupades en l'àmbit de la província de Barcelona. Ruz detalla tres operacions urbanístiques a Santa Coloma, Sant Andreu de Llavaneres i Badalona.

Segons relata Ruz en el seu escrit, els imputats, a canvi de la seva tasca d'intermediació, percebien "quantioses comissions" que posteriorment ocultaven amb la finalitat de fer-les florir després a través de complexos entramats societaris i financers.

Notícies relacionades

En concret, Ruz xifra en més de sis milions d'euros, en el cas d'Alavedra, i en gairebé 15 milions, en el de Prenafeta, els guanys obtinguts a través d'aquest sistema. En el cas de García Sáez, a qui el jutge atorga un paper "principal", els seus guanys van pujar a gairebé sis milions d'euros, i a 1,7 milions en el de Muñoz.

La investigació s'ha estès a sis països més: Costa Rica, els EUA, Portugal, Alemanya, Suïssa i Andorra.