Processen per delicte electoral Ricardo Costa i els caps de la 'trama Gürtel'

El jutge també encausa l'exvicepresident valencià Vicente Rambla i altres dirigents del PP d'aquesta comunitat per presumpte finançament il·legal del partit a València

2
Es llegeix en minuts
LAURA L. DAVID / VALÈNCIA

Prova de foc per al PP valencià a cinc mesos d'eleccions i un altre patacada més per a l'equip més pròxim de l'expresident Francisco Camps. El jutge instructor de la branca valenciana del 'cas Gürtel' ha processat aquest dilluns 20 persones per presumpte finançament il·legal del PP al País Valencià.

Entre ells, l'exsecretari general del PPCV i actualment diputat a les Corts Ricardo Costa; l'exvicepresident Vicente Rambla, l'extresorera i encara diputada al Parlament valencià pel PPCV Yolanda García, l'exsecretari d'organització de la força David Serra, i la seva actual gerent, Cristina Ibáñez. Amb ells, el jutge José Ceres també processa els presumptes caps de la trama corrupta, Álvaro Pérez 'el Bigotes'Cándido HerreroPablo CrespoFrancisco Correa i diversos empresaris de la construcció, entre els quals hi ha el nebot de l'expresident de les Corts Vicente Cotino Enrique Ortiz, conegut per la gran quantitat d'adjudicacions públiques que ha obtingut a Alacant i la seva província i imputat també en el 'cas Brugal'.

Qui no seurà al banc dels acusats per aquests assumptes serà l'extresorer del PP nacional Luis Bárcenas, que va declarar en la instrucció, però la participació del qual en la causa ha arxivat finalment el jutge.

FACTURES FALSES

L'acte del jutge del Tribunal Superior de Justícia valencià (TSJCV) ratifica així les principals conclusions de la policia i la Fiscalia Anticorrupció. Segons la investigació, diversos constructors que eren adjudicataris d'obra pública de la Generalitat valenciana van pagar despeses de les campanyes del PPCV per als comicis locals i autonòmics del 2007 i els de les generals del 2008. Actes que organitzava Orange Market i per als quals els empresaris de la construcció haurien confeccionat factures falses que giraven a la trama de Correa. De les indagacions s'ha desprès que el PP valencià va pagar gairebé 3,5 milions d'euros de les campanyes del 2007 i el 2008 amb diner negre o amb aquestes donacions il·legals dels constructors.

Notícies relacionades

Aquest últim acte de procediment abreujat del magistrat Ceres conclou la instrucció de les peces 1, 2 i 6 de la causa. La peça número 1 investigava les presumptes irregularitats comeses en la campanya per a les eleccions autonòmiques celebrades el 2007 (les segones que va guanyar Camps, que llavors també era president regional del PP) i en concret per ella el jutge ha processat 15 persones per delicte electoral i falsedat. A la peça 2, que es refereix als presumptes delictes electorals comesos en la campanya dels comicis generals del 2008, Ceres processa 18 persones més. Mentre que la peça 6 es refereix al delicte electoral de les empreses de la trama. En total, el magistrat encausa 20 persones, ja que algunes d'elles estan processades en les dues peces, com és el cas de Rambla, Costa i Serra.

Ceres ha donat a les parts 20 dies perquè qualifiquin i diguin si procedeix o no l'obertura de judici oral.