Rajoy rebutja les acusacions d'"immobilisme": "He impedit que se celebri un referèndum il·legal"

Montilla li demana que prengui la iniciativa d'una vegada davant les ànsies independentistes de part dels catalans

Mariano Rajoy, durant la sessió de control al Senat, dimarts.

Mariano Rajoy, durant la sessió de control al Senat, dimarts. / AGUSTÍN CATALÁN

1
Es llegeix en minuts
PILAR SANTOS / MADRID

El ple del Senat ha tornat a ser l'escenari d'un debat sobre Catalunya i la falta de propostes per part del Govern per donar una solució política als ciutadans que demanen la independència. José Montilla (PSC) ha sol·licitat a Mariano Rajoy que deixi de ser un "mer espectador" i prengui la iniciativa, igual que està fent en la crisi econòmica. "Apel·lar al pas del temps no és una solució. Vostè pot creure que contribueix a debilitar les posicions del sobiranisme, però no n'estigui tan segur. (...) L'immobilisme en el tema català alimenta l'independentisme", li ha advertit el senador socialista. Davant aquest comentari, Rajoy ha assegurat que no és un "mer espectador". "Jo he pres les decisions que havia de prendre com a president del Govern per impedir que se celebrés un referèndum que vulnera la llei i la Constitució. Això és moure's, complir amb l'obligació d'un", ha respost a Montilla.

Rajoy ha mantingut els mateixos arguments que fins ara. Davant la proposta d'una reforma de la Constitució que propugna el PSOE, ha dit que qualsevol grup és lliure de presentar una proposta, encara que ha afegit que no creu que aquesta idea sigui la solució al problema de Catalunya. "A mi també m'agradaria trobar una solució a aquesta situació. ¿Però jo he de fer-li una proposta a tot aquell que plantegi un referèndum en contra de la Constitució? ¿He de donar res a canvi? ¿He de donar-li el pacte fiscal?", li ha preguntat el cap de l'Executiu al senador del PSC.

Notícies relacionades

Montilla ha destacat la necessitat que el Govern central prengui com més aviat millor la iniciativa, "mesures en positiu" per canalitzar la situació. Segons ell, deixar passar el temps "té efectes negatius" i "pot cremar oportunitats".

En el cara a cara no ha sortit cap referència a l'informe que l'Executiu ha sol·licitat al Consell d'Estat per impugnar la consulta alternativa del 9-N.