Ana Botella: "La mentida de Pujol és la mentida del nacionalisme"

L'alcaldessa de Madrid creu que rere la confessió, una part de l'independentisme es pot dissipar, però una altra "es radicalitzarà cap a ERC"

No veu viable la reforma constitucional que proposa el PSOE perquè el model federal es basa en la igualtat de tots, cosa que no vol Catalunya, segons sembla

Jordi Pujol i Ana Botella en una entrega de premis l’any 2002 a Terrassa

Jordi Pujol i Ana Botella en una entrega de premis l’any 2002 a Terrassa / JULIO CARBÓ (BCN)

4
Es llegeix en minuts

L'alcaldessa de MadridAna Botella, ha assegurat que la "mentida" de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol sobre els diners que va tenir sense regularitzar durant 34 anys a l'estranger és la "mentida del nacionalisme sobre la seva història, l'espoli o les balances fiscals".

"La qüestió de Pujol està sent traumàtica per a la societat espanyola i, evidentment, per a la catalana", ha assenyalat en una entrevista concedida a Europa Press, en què ha afirmat que és un tema que "transcendeix l'esfera personal" i que reflecteix que el "nacionalisme ens ha mentit".

Així, ha apuntat que després de la confessió de Pujol, una part de l'independentisme es dissiparà però una altra "es radicalitzarà cap a ERC". "Tant de bo es desinfli el nacionalisme, però una part es pot desinflar i una altra part es pot radicalitzar", ha advertit l'alcaldessa de Madrid.

Pel que fa a les balances fiscals, segons Botella, s'ha demostrat que el que en deien a Catalunya també era "mentida" i és un tema amb el qual s'ha d'anar amb "molt de compte" perquè, ha dit, "a Espanya no paguen els territoris sinó les persones i les empreses".

"Les persones paguen impostos en funció del que perceben i les empreses també paguen els seus impostos en funció dels seus beneficis. Això és la solidaritat que es produeix en una nació on aquells que guanyen més compensen amb els seus impostos els que perceben menys. I jo, aquest principi pel qual existeix la nació espanyola, me'l crec", ha sostingut.

Una altra qüestió és que "s'hagin de matisar" alguns aspectes en finançament, com el nombre d'habitants. "Crec en el principi de solidaritat sabent que s'han de tenir unes correccions en el sistema de finançament perquè hi ha serveis que depenen del nombre d'habitants, extensió geogràfica...", ha assenyalat.

Rajoy "ha sigut clar"

Sobre si està satisfeta amb la gestió del president de Govern, Mariano Rajoy, en el tema sobiranista, Botella creu que el també president del seu partit "ha sigut clar al dir que no permetrà en cap cas el referèndum", que la consulta és "il·legal" i que "no està emparada per la Constitució". "Seria la primera vegada en la història de Catalunya des de l'any 76 que es votés en contra de la llei", ha postil·lat.

Per això, recolzaria qualsevol mesura que prengués el Govern de la nació "per impedir que una part d'Espanya comenci un procés de secessió", ha assenyalat, al ser preguntada per si donarà suport a la suspensió de l'autonomia catalana en el cas que la consulta seguís endavant.

Segons el seu parer, el Govern és "qui ha de prendre les mesures" i ha assegurat que "hi ha un consens per part de tot el PP a recolzar el president i el Govern perquè abordi totes les accions que consideri convenients per impedir aquest procés sobiranista". "Una part d'Espanya no pot decidir sobre una cosa que ens competeix a tots", ha subratllat.

No obstant, davant aquest panorama, Botella no creu que s'arribi fins al punt de plantejar-se la suspensió: "Espero que no s'arribi a produir aquesta consulta i, per tant, no em vull posar en aquesta situació, estem en un pas previ. El president diu que no permetrà la consulta sobiranista perquè no és possible".

De fet, Botella es mostra "optimista" perquè creu en la "nació espanyola" i que "s'ha de posar el remei i els mitjans per mantenir-la". "La nació espanyola és una de les més antigues del món, amb una història i cultura més importants del món, tenim una situació estratègica i hem de ser punt d'unió entre la UE Llatinoamèrica i amb els Estats Units. Haurem de posar tot l'esforç necessari per caminar en aquesta direcció", ha ressaltat.

No veu viable la reforma federalista del PSOE

Preguntada per si creu viable la reforma federalista de la Constitució plantejada pel PSOE per calmar les pretensions nacionalistes, Botella ha respost amb un contundent "no" perquè entén que el model federal es basa en "la igualtat de tots els estats" i això és una cosa que, segons el seu parer, Catalunya no vol.

"No veig aquest tipus de reforma perquè Catalunya té moltíssimes més competències que un Estat federal i perquè normalment un Estat federal es basa en la igualtat de tots els estats i això no és així ni ho voldrien", ha dit.

A més, no creu que les polítiques de pacificació valguin per res: "Com ha dit Rajoy, no és el moment de canviar la Constitució. Aquesta Constitució ens ha donat els anys amb més prosperitat, amb tots els errors que hàgim comès. Els països es distingeixen per ser capaços de mantenir alguna cosa un cert temps".

En termes generals i preguntada si mirant amb perspectiva creu que els Governs espanyols democràtics han pogut cometre algun error amb Catalunya, Botella ha destacat que el moment històric d'ara és diferent dels anteriors i "que ja s'ha arribat a un punt en què no es pot donar més".

"No hi ha una altra comunitat autònoma al món amb nivells d'autogovern com té Catalunya. No es pot cedir més perquè estem en les bases, en la carcassa de l'Estat", ha assenyalat la regidora popular, que creu que el que ha fallat no és el sistema sinó la "mala utilització que pensen fer del sistema alguns, en aquest cas pels catalans".

"Volen fer un procés sobiranista i volen votar en contra de la llei que ells mateixos van aprovar", ha rebutjat Botella, alhora que ha afegit que amb el sistema autonòmic que va sorgir de la Constitució del 1978 s'ha arribat a "les cotes més elevades de prosperitat".

Notícies relacionades

Per tot, ha destacat que serà "bo tot allò que sigui en benefici d'augmentar la cohesió d'Espanya". "No ha fallat el sistema sinó la mala utilització del sistema, el que toca ara és el que tracti de fomentar la cohesió i la unió entre les diferents comunitats autònomes perquè sincerament crec que volem continuar junts", ha sentenciat.

 

Temes:

Ana Botella