EL PROCÉS SOBIRANISTA

El Cercle d'Economia demana que Mas i Rajoy abordin el sistema fiscal i no la consulta "a seques"

L'entitat reclama a Montoro "valentia política" per reformar el model de finançament

1
Es llegeix en minuts
RAFA JULVE / AGUSTÍ SALA / Barcelona

El president del Cercle d'EconomiaAntón Costas, ha reclamat aquest dimarts al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que tingui "valentia política" per impulsar un nou model de finançament autonòmic que serveixi per donar un "millor encaix" a Catalunya i Espanya i que resolgui a la vegada un problema que en la seva opinió afecta el conjunt de l'Estat. Costas també ha aprofitat un acte amb el ministre per expressar la seva "alegria" per la confirmació de la reunió entre Artur Mas i Mariano Rajoy el pròxim 30 de juliolArtur MasMariano Rajoy. Als dos presidents els ha demanat que abordin precisament un nou sistema de finançament i que la trobada no se centri "a seques" en la consulta d'autodeterminació prevista per al 9 de novembre.

En el discurs previ a la conferència de Montoro, i en una sala del Cercle d'Economia plena a vessar per més de 150 persones, Costas ha sol·licitat que es facin reformes per continuar amb els "èxits" que va generar la Constitució. En aquest sentit, ha instat el Govern central a fer canvis en el model de finançament perquè aquest respecti l'ordinalitat i impedeixi que les comunitats que més aporten quedin per sota d'altres en la balança final.

Notícies relacionades

El nou model, segons la fórmula plantejada pel Cercle d'Economia, hauria d'aplicar també una "solidaritat sostenible i equitativa" i que estigués basada en la "transparència i la responsabilitat".

"Racionalitat i esperança"

Tots aquests aspectes, ha insistit Costas, els haurien de tractar Mas i Rajoy en la seva reunió del 30 de juliol, una trobada que obre "un espai a la racionalitat i l'esperança". Allà, en aquesta cita, els dos mandataris no tindrien per què arribar a acords definitius, però sí iniciar "un procés de negociació", ha desitjat el president del Cercle d'Economia.