GUERRA DE DOCUMENTS SOBRE CATALUNYA

Un nou manifest reclama la reforma de la Constitució i un Estat federal

Entre els firmants hi ha l'exministre Ángel Gabilondo, els periodistes José Antonio Zarzalejos i Joaquín Estefanía i els cineastes José Luis Cuerda i Manuel Gutiérrez Aragón

1
Es llegeix en minuts

Un grup d'intel·lectuals i artistes han donat a conèixer aquest dimecres, en el marc del debat sobiranista a Catalunya i davant la imminent reunió de Mariano Rajoy i Artur Mas, un manifest en què advoquen per fer "tots els esforços necessaris" per reformar la Constitució en sentit federal.

Entre els firmants figuren els rectors Daniel Peña (Universitat Carles III) i Alejandro Tiana (UNED); els catedràtics Ángel Gabilondo i Fernando Vallespín; els periodistes José Antonio Zarzalejos i Joaquín Estefanía; la sociòloga Belén Barreiro; l'advocat i escriptor Nicolás Sartorius; l'actriu Amparo Climent i els directors de cine José Luis Cuerda i Manuel Gutiérrez Aragón, entre altres.

En el document, tots ells coincideixen a destacar que la "insuficiència de la estructura territorial de l'Estat" que fixa la Constitució del 1978 és "una opinió compartida per amplis sectors socials i entre les mateixes forces polítiques". Subratllen que "creix el malestar" amb el funcionament del Estat i amb l'actual model autonòmic de tal manera que en "nacionalitats del nostre país, com Euskadi i Catalunya", sorgeix un moviment independentista que "posa en greu risc la unitat de l'Estat". Els firmants destaquen que aquesta ruptura tindria conseqüències "nefastes per a tothom". Aquest col·lectiu federalista adverteix que amagar aquest problema, minimitzar-lo o adoptar actituds immobilistes seria "d'una ceguesa imperdonable".

És per això que els firmants, que subscriuen el text com a simples ciutadans, insten partits polítics i institucions democràtiques a "arribar als consensos i adoptar els procediments necessaris per reformar la Constitució en un sentit federal".

Finançament just i equilibrat

Notícies relacionades

Les bases d'aquesta Espanya federal serien "el reconeixement de les identitats diverses que integren el país", "l'establiment d'una Cambra territorial amb atribucions legislatives exclusives", "una distribució clara de les competències entre Estat i comunitats", i "un finançament just i equilibrat basat en els principis d'igualtat de drets, solidaritat i ordinalitat" que eviti que cap comunitat s'empobreixi per causa d'aquesta solidaritat.

Els firmants defensen que les opcions sobre la taula, la de seguir igual --la que defensa el Govern de Mariano Rajoy-- i la de la ruptura --la que sosté la Generalitat--, només porten a un "estèril enfrontament", i reclamen seny i audàcia per abordar les reformes constitucionals necessàries.