EL DILEMA SOCIALISTA

Martí cedeix a Collboni el timó municipal del PSC

El líder del grup deixa l'ajuntament i Escarp o Colomé es perfilen com a relleus

L'executiva aplaudeix el resultat de les primàries tot i la baixa participació

Jordi Martí, a la rodade premsa, ahir a l’ajuntament de BCN.

Jordi Martí, a la rodade premsa, ahir a l’ajuntament de BCN. / RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
JOSE RICO
BARCELONA

Quan el febrer del 2012 Jordi Martí va rebre les regnes del PSC a l'Ajuntament de Barcelona, l'home que les hi va confiar, l'exalcalde Jordi Hereu, es va desfer en elogis al seu substitut al capdavant del grup municipal, encara que ja el va avisar que les primàries podrien ser un punt d'inflexió. Ahir, Martí va liquidar la seva etapa com a regidor admetent que cap de les persones a les quals va comunicar la seva irrevocable decisió de renunciar a l'acta li havia sol·licitat que es quedés en el grup. Entre ells, el primer secretari de la federació, Carles Martí, i, potser més important a partir d'ara, el nou alcaldable, Jaume Collboni. «No vull ser una pedra a la sabata», va justificar per deixar clara la incompatibilitat de projectes.

Amb la marxa de Martí, el guanyador de les primàries obertes ha superat el principal escull per assumir el control remot del grup -ell no és regidor-, situant al capdavant un regidor de la seva completa confiança. Per formalitzar la designació, Collboni va començar a reunir-se ahir un per un amb els 13 regidors socialistes restants, donat que la baixa de Martí no es farà efectiva fins al 9 de maig a l'haver d'acceptar-la el plenari. Encara que l'alcaldable no va voler parlar de favorits ahir, en totes les quinieles hi ha dos noms: Assumpta Escarp i Gabriel Colomé.

Escarp, extinent d'alcalde, ha format part de la candidatura de Collboni, i Colomé, exdirector del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), seria el relleu natural pel fet que és l'actual portaveu del grup. Però en aquest puzle també pot entrar en joc Carmen Andrés, que ha enviat implícitament a Collboni l'encàrrec que vol tenir més protagonisme després de demostrar en les primàries que pot mobilitzar un feu tan fidel al socialisme com Nou Barris, derrotar els aspirants del sector crític i quedar-se a mig miler de vots de la victòria. No s'ha de descartar que, en nom de la renovació, l'alcaldable vulgui promocionar una cara jove.

En el seu comiat, Martí va recomanar a Collboni que «no dilapidi» la tasca realitzada pel grup els últims anys i va donar a entendre que no vol abandonar la política activa: «No tiro la tovallola, la guardo en un calaix». Va assegurar que vol contribuir a aconseguir una majoria d'esquerres a l'ajuntament el 2015 i que seguirà militant en el PSC, a pesar  que les seves posicions són obertament contràries a la doctrina de la direcció de Pere Navarro, especialment en el debat sobiranista. Proporcionant-li un pont de plata, Collboni va exalçar el pas enrere del regidor.

L'executiva socialista va aplaudir el resultat de les primàries, que han donat el triomf al candidat més afí als seus postulats. El secretari d'acció política del PSC, Antonio Balmón, va augurar que Collboni aportarà «noves propostes i noves idees per a Barcelona». En la reunió de la direcció, segons fonts presents, Navarro va subratllar l'aposta «valenta» dels socialistes barcelonins per les primàries obertes i va lamentar que hagin hagut de «lluitar contra els elements», en referència a la polèmica pel vot immigrant en la primera volta.

CRÍTIQUES ALS CRÍTICS / Més crítics es van mostrar, segons les mateixes fonts, els dirigents Maurici Lucena i Ferran Pedret, però contra els tres candidats del sector díscol que van ser derrotats en la primera ronda: Martí, Rocío Martínez-Sampere i Laia Bonet. Segons el seu parer, no van actuar amb correcció al «desaparèixer» en l'última setmana de campanya i no incentivar la participació. Tots tres van guardar silenci després de la primera votació i van rebutjar postular-se a favor de Collboni o Andrés.

En la primera volta de les primàries hi van participar 7.463 persones, però en la segona la mobilització va baixar fins als 5.534 votants. El PSC s'aferra al fet que el 70% d'electors no tenien carnet del partit per forçar una lectura positiva.

Vegeu el vídeo de la

Notícies relacionades

notícia amb el mòbil

o a e-periodico.cat