La Generalitat distingeix UGT i CCOO amb la Creu de Sant Jordi

L'escriptor Jaume Cabré i l'actriu Vicky Peña, entre els elegits

El Govern català desvincula el guardó del suport dels sindicats al dret a decidir

2
Es llegeix en minuts

Els sindicats UGT i CCOO, els escriptors Jaume Cabré Suso de Toro, l'actriu Vicky Peña, el director de la Real Academia Española, José Manuel Blecua, i el músic Xavier Benguerel figuren en la llista de 27 persones i 15 entitats que rebran la Creu de Sant Jordi. El Consell Executiu ha aprovat aquest dimarts el llistat de personalitats i entitats que rebran aquest any la màxima distinció que atorga la Generalitat.

De CCOO i UGT, el Govern reconeix la seva lluita contra el franquisme i en pro d'aconseguir en democràcia més drets laborals i socials per als treballadors, així com el compromís de les dues entitats en la "construcció nacional" de Catalunya. Pel que fa a les persones, destaca l'elecció del filòleg saragossà José Manuel Blecua, catedràtic i vicerector de la Universitat Autònoma de Barcelona i actualment director de la Real Academia Española.

Els dos sindicats s'han mostrat a favor de la consulta sobiranista i, a més, formen part del Pacte Nacional pel Dret a Decidir. No obstant, el portaveu del Govern català, Francesc Homs, ha desvinculat aquest suport de la distinció, informa Fidel Masreal. "Ni ara ni en governs anteriors s'ha donat per suposat que els perceptors de la Creu de Sant Jordi hagin de ser progovernamentals", ha dit.

A part del seu treball en l'àmbit del castellà, la Generalitat posa en relleu la vinculació de Blecua amb Catalunya i la seva actitud receptiva a la llengua i la cultura catalanes. La Generalitat també atorga la Creu de Sant Jordi a Suso de Toro, nascut a Santiago de Compostel·la i referent de la literatura gallega contemporània, que en els seus llibres i articles desenvolupa, segons el Govern, la visió positiva de la identitat catalana i explora les vies de diàleg sobre la realitat política espanyola.

Una altra Creu de Sant Jordi és per a Xavier Benguerel, compositor que ha tractat tots els gèneres, des de la música de cambra a l'obra simfònica o l'òpera. També rebran la distinció de la Generalitat l'escriptor barceloní Jaume Cabré, autor del 'best-seller' 'Les veus del Pamano', i l'actriu catalana Vicky Peña.

Així mateix, han estat elegits la fotoperiodista Joana Biarnés, la jurista Alegría Borrás, el promotor cultural Josep Maria Busquets, els empresaris Aureli Casabona Enric Crous, el cartellista cinematogràfic Macari Gómez Quibus 'Mac', la pedagoga Rosa Gratacós, el farmacèutic Joan Josep Guinovart, el promotor Joan Llort, el fotògraf Ignasi Marroyo, el periodista Josep Maria Martí i el geògraf Ricard Masó.

Notícies relacionades

La llista la completen la joiera Rosa Maria Oriol (Tous), l'editor Lluís Pagès Marigot, el promotor cultural Francesc Panyella, el religiós Enric Puig, el monjo Hilari Raguer, la promotora social Mercè Riera, el pediatre Josep Maria Sala i el realitzador de televisió Sergi Schaaff. A títol pòstum, també s'ha aprovat la distinció per al promotor social Lluís Martí i el pallasso Joan Montanyès 'Monti'.

Les altres entitats reconegudes amb la distinció són el Casino Llagosterenc Entitat de Llagostera, la Coral El LlessamíEls Pescadors de l'Escala, la Federació d'Ateneus de Catalunya, la Federació Salut Mental Catalunya, la Fundació Busquets de Sant Vicenç de Paül, la Fundació d'Oncologia Infantil Enriqueta Villavecchia, la Fundació Vidal i Barraquer, l'Institut d'Estudis Penedesencs, l'Institut Pere Mata, l'Organització Catalana de Trasplantaments, la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona la societat Coral Diana.