Alumnes de FP reforçaran la producció d'oli i de vi

L'institut de les Borges Blanques firma un conveni amb 14 cellers i molins perquè els seus alumnes hi facin les pràctiques. Alguns procedeixen de l'ESO, però també n'hi ha que són llicenciats

Alumnes en una classe sobre oli a la cooperativa Sant Isidre.

Alumnes en una classe sobre oli a la cooperativa Sant Isidre. / RAMON GABRIEL

2
Es llegeix en minuts
ROSA MATAS
LES BORGES BLANQUES

Catorze cellers i molins d'oli esperen aprenents de l'Institut d'Educació Secundària (IES) Josep Vallverdú de les Borges Blanques. Han firmat un conveni amb el centre educatiu per acollir, en pràctiques, algun dels 25 estudiants que fan el primer curs del grau mitjà d'olis i vins en modalitat dual (repartida entre l'IES i l'empresa), que només s'ofereix en aquest institut i al de Llançà (Alt Empordà). La primera promoció es forma sobre oli a la Cooperativa Sant Isidre de les Borges i sobre el món del vi a la Vinya els Vilars, d'Arbeca, empreses amb aules formatives. Els alumnes cobraran beques de 300 euros mensuals l'any que ve quan comencin a fer les pràctiques.

La idea va néixer, segons el coordinador de Formació Professional de Lleida, Josep Ramon Cabiscol, de les inquietuds del sector i Ensenyament de potenciar la professionalitat de la gent que treballa en l'oli d'oliva i el vi, activitats en les quals la manera de treballar es traspassa de pares a fills.

SATISFACCIÓ / «Estem traslladant el model alemany, en el qual la formació dual va de grans empreses, a les petites. Estem molt contents que les empreses es comprometin a tenir alumnes», explica Cabiscol. Sensació que comparteixen la directora de l'institut, Antonieta Bernat; Gerard Reïch, responsable de vins, i Josep Maria Audí, coordinador de la formació oleícola.

La satisfacció arriba a les empreses. «Està bé que els xavals surtin sabent quina serà la seva feina al celler i a la vinya i nosaltres podrem fixar-nos com treballen». Així ho veu Antoni Aldomà, propietari de la Vinya els Vilars d'Arbeca.

Per a Roser Vila, gerent de Cooperativa Sant Isidre, és una aposta pel territori que ajudarà al relleu generacional en una terra en què costa que la joventut s'hi quedi.

Cooperativa de Juncosa; el Grup Pons, de l'Albagés; Cooperativa de Cervià; Celler Cérvoles, de la Pobla de Cérvoles; Cooperativa de Maials; Cooperativa la Borgenca; Tomàs Cusiné, del Vilosell, i Cooperativa d'Arbeca són les firmes de la comarca que han firmat el conveni. També ho han fet altres de fora: Cooperativa de Vallbona de les Monges (Urgell); Lagravera d'Alfarràs (Segrià); Olis Borges Pont, de Tàrrega (Urgell), i Raimat, del grup Codorniu (Segrià). El Celler Cérvoles estén el conveni al seu celler germà Castell del Remei (Urgell).

Algunes empreses es dediquen als dos sectors. El Grup Pons, amb gran tradició en el món de l'oli, té un celler des de l'any 2009. Per a la seva responsable de recursos humans, Alba Maurici, el grau mitjà és molt interessant: «Els oficis de moliner i de cellerer estan desapareixent. Amb les pràctiques veurem a la nostra empresa el talent dels alumnes».

Notícies relacionades

El perfil dels estudiants és peculiar. Alguns procedeixen de quart d'ESO, però també hi ha llicenciats, mestresses de casa i treballadors de cellers i cooperatives que es volen posar al dia. Sara Atencia, saragossana que viu a les Borges, va estudiar Magisteri i Psicopedagogia. Veu en el curs la possibilitat de treballar perquè sorgeix de les necessitats de les empreses. «Al ser una formació nova crec que tindrem possibilitats», afirma.

Empreses i institut tenen la complicitat de l'Ajuntament de les Borges, el consell comarcal i la DO d'oli Garrigues. «Casa les necessitats de les empreses amb la formació», opina Joan Segura, president de la DO.