EL DESAFIAMENT DE L'ESTAT PROPI

Barroso insisteix que la independència deixaria Catalunya fora de la UE

El president de la Comissió Europea assenyala una vegada més que necessitaria el suport de tots els Estats membres per demanar l'adhesió

El president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso.

El president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso. / JULIEN WARNAND (EFE)

1
Es llegeix en minuts

El president de la Comissió Europea (CE), José Manuel Durao Barroso, ha ratificat aquest dimecres per escrit que, si Catalunya s'independitza, quedarà automàticament fora de la Unió Europea (UE) i n'haurà de demanar l'adhesió. Per aquest motiu, ha recordat, com ja va fer fa un any, Catalunya necessitarà el suport unànime de tots els Estats membres.

Notícies relacionades

Barroso, que ha insistit en la seva teoria davant una pregunta de l'eurodiputat holandès Auke Zijlstra, ha recolzat de passada les declaracions del vicepresident de la CE Joaquín Almunia, el setembre passat a BarcelonaJoaquín AlmuniaBarcelona. "La part segregada no és membre de la UE", va dir llavors Almunia. El president de la CE ha destacat aquest dimecres que "la UE es funda en els tractats, que s'apliquen només als Estats membres que els han acordat i ratificat". "Si part del territori d'un Estat membre deixa de formar part d'aquest Estat perquè es converteix en un nou Estat independent, els tractats deixaran d'aplicar-se a aquest territori", ha dit.

"Un país tercer"

"En altres paraules --ha reiterat-- un nou Estat independent es convertiria, pel fet de la seva independència, en un país tercer respecte a la UE i els tractats deixarien d'aplicar-se al seu territori". Barroso ha assenyalat a continuació que qualsevol país europeu que respecti els principis bàsics de la Unió pot demanar-ne l'adhesió i negociar la seva entrada.