El jutge del 'cas Palau' corrobora que CDC va cobrar comissions il·legals

Manté la imputació per a l'extresorer de CDC Daniel Osàcar i per a l'exdiputat de CiU Jaume Camps

L’exdiputat de CiU Jaume Camps, en un ple del Parlament, el desembre del 2012.

L’exdiputat de CiU Jaume Camps, en un ple del Parlament, el desembre del 2012. / ARXIU / JULIO CARBÓ

2
Es llegeix en minuts
JESÚS G. ALBALAT / Barcelona

El jutge de Barcelona Josep Maria Pijoan, que investiga el saqueig del Palau de la Música, considera que de les diligències d'investigació practicades es deriva que CDC va percebre de Ferrovial, sota l'encobriment de donacions en concepte de patrocini a l'entitat, sumes de diners que obeeixen “al pagament de comissions per obres públiques adjudicades a aquesta constructora pel Govern de la Generalitat de Catalunya i per altres entitats públiques”.

En l'acte, en què es donen per acabades les indagacions, el jutge assegura que en aquest desviament de fons hi van participar els directius de Ferrovial Pedro Buenaventura Cebrián i Juan Elizaga, i per part de CDC, els extresorers Carles Torrent, mort el 2005, i Daniel Osàcar, el seu successor, així com l'imputat i exdiputat de CiU Jaume Camps.

El jutge també destaca “la intervenció d'altres càrrecs responsables del partit que van exercir l'ascendent necessari sobre els càrrecs públics de la Generalitat de Catalunya i altres organismes públics locals vinculats al partit i que tenien la facultat de decidir l'adjudicació d'obra pública”. La identitat d'aquests dirigents del partit no ha pogut ser desvelada, segons la instrucció.

El fiscal Emilio Sánchez Ulled havia xifrat en 6,6 milions d'euros les "comissions il·lícites" de l'empresa Ferrovial a l'òrbita de CDC a través de l'entitat cultural a canvi de l'adjudicació d'obra pública.

Un 4% de comissió

En aquest transvasament de fons, segons el jutge, per part del Palau hi va intervenir el que era president de l'entitat, Fèlix Millet; la seva mà dreta, Jordi Montull; la seva filla Gemma, i l'aleshores directora general, Rosa Garicano. El magistrat assenyala que per aquest conducte del Palau l'empresa Ferrovial va abonar a CDC comissions per adjudicació d'almenys quatre obres, entre elles, la construcció de la línia 9 del metro de Barcelona, de la Ciutat de la Justícia i d'un nou pavelló municipal a Sant Cugat del Vallès. La constructora abonava, incideix el jutge, per regla general, una comissió del 4% de l'import de l'obra adjudicada, com va apuntar el fiscal, un 2,5% del qual s'assignava a CDC, i l'1,5%, a Millet i Montull. Camps també va rebre remuneració.

Convenis aparents

El pagament de comissions a CDC es va fer a través d'entregues en efectiu, mitjançant presumpta facturació falsa a determinades empreses proveïdores del partit i mitjançant aparents “convenis de col·laboració amb la Fundació Trias Fargas”, vinculada a CDC.

Notícies relacionades

El jutge també relata apropiacions per a usos particulars de fons del Palau per a Millet i Montull. Segons Pijoan, de la investigació es desprèn que s'han pogut cometre els delictes de malversació de cabals públics, apropiació indeguda, falsedat en document mercantil, delicte fiscal i blanqueig de capitals, entre altres.

El jutge manté la imputació per a 17 acusats, entre ells els màxims responsables del Palau, de Ferrovial i els dirigents de CDC encausats.

Temes:

Cas Palau